Förflytta dig till innehållet

Föräldrar: Eleverna borde inte alls vistas i Hovirinta

Hovirinta där S:t Karins svenska skola verkar

Fram till mitten av september fortsätter undervisningen i den mögelskadade skolan. Foto: Carna Holm

På tisdag fick föräldrar och lärare ta del av en sammanfattning av rapporten om inomhusluften i Hovirinta skolbyggnad, där S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu finns. I rapporten konstaterades bland annat det finnas mikrober i ytterväggarna. Lukt från mikrober har också observerats i gymnastiksalens golv.

Luftorenheter som kommit från ytterväggar och golvkonstruktionen är antagligen den största orsaken till den dåliga inomhusluften i skolan. I sammanfattningen konstateras också att vissa ytor i den svenskspråkiga delen av skolbyggnaden är svåra att städa vilket samlar damm. Det kan märkbart påverka inomhusluftens kvalitet.

Det byggs tillfälliga baracker där undervisningen ska hållas från och med mitten av september då de står klara. Tills dess sker undervisningen i skolbyggnaden, förutom tvåorna som tillfälligt är inhysta i S:t Karins kyrka.

Men också efter att barackerna tagits i bruk ska eleverna äta i matsalen och använda gymnastik-, musik- och slöjdsalarna i den gamla skolbyggnaden. Det här protesterar föräldrarna mot. Anna Sell, ordförande för föräldraföreningen, säger att det är en stor besvikelse att inte all verksamhet flyttar ut till barackerna.

– Det är hasardspel med lärarnas och elevernas hälsa. Luftproblemen har konstaterats gång på gång och ändå tycker staden att ett par timmars vistelse i byggnaden per dag går bra.

Hon tycker att eleverna exempelvis bra kunde äta lunch i klassrummen.

Sell nämner att det är samma problem i Valkeavuoren koulu, en annan skola i S:t Karins som lider av dålig inomhusluft, där föräldrarna motsätter sig att det alls ska förekomma någon verksamhet i skolbyggnaden.

Tuula Putus, professor i företagshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet, har inte ännu hunnit ta del av rapporten om inomhusluften i Hovirinta skola. Men hon konstaterar att för en frisk person är det inte så farligt att vistas en kort tid i en byggnad med dålig inomhusluft, jämfört med att vara hela dagen i skolbyggnaden.

– Men för en som har astma eller är väldigt allergisk kan också korta stunder i dålig inomhusluft vara en hälsorisk, säger Putus.

Hon lyfter också fram att symptomen kan komma med en fördröjning. Man kan få huvudvärk, illamående eller ont i halsen också först några timmar efter att man vistats i byggnaden.Det gör det svårare att koppla ihop symtomen med orsaken.

Föräldrar har fått uppfattningen att mögelrapporten inte kommer att offentliggöras i sin helhet, utan bara en sammanfattning. Turun Sanomat skrev om det på i onsdagens tidning. Men S:t Karins tekniska chef Jari Lappi säger att staden inte ens själva har rapporten i sin helhet ännu.

Konsultfirman Vahanen som undersökt inomhusluften har inte lyckats leverera den fullständiga rapporten i tid. Men alla prover har gjorts och analyserats och utgående från dem har sammanfattningen kunnat göras. Det är oklart när staden får den fullständiga rapporten. Det finns inget beslut om att den skulle hemlighållas.

Sell hoppas att om staden beslutar att renovera skolbyggnaden, att det verkligen görs ordentligt denna gång och att kostnadskalkylerna är realistiska. Skolan har redan genomgått omfattande renoveringar de senaste åren på grund av dålig inomhusluft.

Läs också:

Rapport: Hovirinta skola är ingen mögelskola
S:t Karins: Elever inhyses i kyrka på grund av besvärande inomhusluft
Beslut om ersättande skollokaler i Hovirinta får vänta (11.5)
S:t Karinsbarn uppvaktade stadens ledning (8.5)
Pappor kräver flytt från Hovirinta skolhus (6.5)
Mögelhund granskade Hovirinta skola – rapport ska leda till grundliga undersökningar (2.5)
Oklart hur S:t Karins ska lösa inneluftproblem i Hovirinta (25.4)
Stadsstyrelsen i S:t Karins behandlar dålig skolluft (24.4)
S:t Karinsföräldrar samlar namn för tillfällig skola (24.4)
Dålig luft stänger klassrum i svensk skola S:t Karins (21.4)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter