Förflytta dig till innehållet

”För oss handlar karate om att utveckla sig själv, träffa folk och ha roligt” – Åboföreningen Abo KDS står värd för internationellt karateläger

Klara Fält
En gymnastiksal fylld med folk i vita karatedräkter som övar parvis.
Under dagarna har lägerdeltagarna tränat intensivt och på kvällarna har det ordnats socialt program.

Under helgen står Åboföreningen Abo KDS värd för ett internationellt karateläger, med deltagare från Storbritannien, Estland och runtom i Finland.

Lägret ordnas tillsammans med den finska takorganisationen Finland KDS.

— Lägret möjliggör utbyte av erfarenheter och utbildningsmetoder mellan klubbarna. Det är ovärderligt att få träna med nya människor som har en annan teknik och på så sätt komma ur sin bekvämlighetszon, säger Mikael Kurula som är huvudinstruktör i Åboföreningen.

Kampsport utan skador

Abo KDS grundades 2003 som en specialförening under Åbo Akademi. Klubben har idag runt 15-20 aktiva medlemmar och tränar par gånger i veckan.

Medlemmarna är allt mellan 16 och 60 år gamla och Kurula konstaterar att karate lämpar sig för alla som är intresserade.

— Många tänker kanske på Karate Kid-filmerna där det är väldigt tävlingsinriktat. För oss handlar ändå grenen mer om att utveckla sig själv, umgås och ha roligt.

En man i karatedräkt med svartbälte ler mot kameran. I bakgrunden syns folk som tränar i en gymnastiksal.Klara Fält
Mikael Kurula har själv hållit på med karate i 20 år och säger att grenen ger honom både fysiskt och psykiskt välmående.

Karate är en kampsport men Kurula konstaterar att man inte ska skada sig i utövningen av grenen.

— Man gör något fel i så fall. Alla kan komma tryggt igång med träningen.

Det finns ändå flera olika former av karate och vem som är instruktör påverkar också. KDS-klubbarna utövar Karate-do shotokai stilen som härstammar från kamp med spjut. Det handlar mycket om fotarbete, hur man rör sig med sitt par, klarar av att förutse hens anfall och möta dem.

KDS klubbarna har grundats efter japanen Mitsusuke Haradas läror. Harada kom till Europa på 1970-talet och reste runt i olika länder och började lära ut grenen.

Nu finns ett nätverk av KDS-föreningar som alla en gång i året brukar samlas i Canterbury.

En grupp människor i karatekläder i en gymnastiksal övar med stavar.Klara Fält
Här tränar paren med en ”bo”. Staven hjälper att hålla avståndet och fokusera på att läsa vilka manövrer den andra planerar. Fotarbetet är centralt här.

Alla välkomna att prova på

Abo KDS ordnar nybörjarkurser på Arbis och Kurula säger att man också kan komma och prova på grenen på föreningens träningar.

— Alla är välkomna, man behöver inte vara ung och fysisk. Då jag själv började med karate under studietiden var jag osportig och klumpig, men jag upplever att grenen har förbättrat min livskvalitet.

En grupp människor följer med när en karateinstruktör visar en spark.Klara Fält
Under helgens läger är fotarbete och snabbhet temat, tränarna kommer från Storbritannien. Här förevisar Andrew Lightfoot en spark.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter