Förflytta dig till innehållet

Det ska föreläggas sanktioner för odugligt byggande och odugliga reparationer

ljushårig glad kvinna med rödrosa tröja

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I Finland finns det flera tusen personer som insjuknat och uppvisar symptom på grund av dålig inomhusluft. Årligen exponeras upp till 800 000 människor för mögel- och fuktskador, av vilka 100 000–200 000 är barn och unga.

Enligt vissa uppskattningar har bland annat en tredjedel av skolorna och daghemmen problem med inomhusluften. Reparationsskulden beräknas uppgå till 5 –8 miljarder euro. Sjukdomskostnader uppskattas kosta upp till 1,6 miljarder euro per år, för att inte tala om de mänskliga konsekvenserna.

Problemen med inomhusluften måste åtgärdas med konkreta medel. Lyckligtvis har man i statsminister Marins regeringsprogram skrivit in flera åtgärder för att förbättra problemen med inomhusluften. Det finns ju flera behov av förbättringar.

I dag är beställaren ensam ansvarig för dåligt arbete vid byggandet. Det odugliga byggandet bör medföra sanktioner, och ansvaret bör delas mellan dem som det hör till. Det behövs snabba lagändringar för att rätta till detta missförhållande.

Ett exempel på behovet av lagändringar är att det i synnerhet inom den offentliga sektorn används nu pengar för odugliga reparationer. Samhället betalar räkningen, vilket rentav sporrar till dåligt byggande och dålig reparation.

Till exempel gör man fortfarande tätningsreparationer på bekostnad av användarnas hälsa, även om dessa tätningar oftast misslyckas och börjar läcka efter ett par år. Tätningsreparationerna används också för att reparera mikrobskador som de inte alls borde användas för.

Ansvarstagandet ökar om konditionsinspektioner och konditionsundersökningar både i offentliga och privata byggnader skulle omfattas av lagstiftningen. För närvarande saknas reglering och ibland uppstår det situationer, där det i samband med bostadsköp har gjorts en konditionsinspektion, men trots detta finns det problem och man har inte kunnat lita på inspektionens kvalitet.

Även de personer som befinner sig i mögelhus och de som blivit sjuka av inomhusluften behöver mer hjälp. Det är nödvändigt att utvidga understödssystemet till att omfatta bland annat reparationsunderstöd och byggande av friska hus.

Likaså bör den sociala tryggheten förbättras för dem som insjuknat på grund av inomhusluften och för dem som är fångade i mögelhus.

För närvarande har man inte tillämpningsanvisningarna i lagstiftningen om hur man ska handla när cancerfarlig kreosot och PAH-föreningar påträffas i bostadshus. Cancerfarliga ämnen, såsom kreosot och PAH-föreningar, förekommer ofta till exempel i skolor, men det saknas anvisningar om hur man helt och hållet ska agera i fråga om dem.

Konditionsinspektörerna beaktar dessa ämnen inte heller vid sina inspektioner. Man måste man ta itu med problemet och precisera anvisningarna så snabbt som möjligt också i Finland.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter