Förflytta dig till innehållet

För ett litet land som Finland med en stor granne i öst är det viktigt att vara realist

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

De senaste dagarnas händelser har satt Åbolands skärgård i det nationella rampljuset. Sällan har vi skådat en operation av den här omfattningen i vårt närområde. Nu är det viktigt att vi ger polisen och rättssystemet tid och utrymme att arbeta. Händelserna aktualiserar ändå en viktig diskussion, nämligen rätten att äga land och fastigheter i Finland.
Under den förra regeringsperioden cirkulerade ett förslag om att begränsa rätten för utländska medborgare att äga land i riksdagen.
Lagmotionen ville begränsa rättigheten av säkerhetspolitiska skäl – man såg att det fanns en risk att utländska aktörer skulle köpa upp land för att kunna utöva spioneri och annan liknande verksamhet i Finland. Lagförslaget avfärdades av vissa som diskriminerande eftersom det begränsade äganderätten onödigt mycket. Veckoslutets händelser gör frågan aktuell igen.
Att utländska aktörer vill investera i Finland är en positiv sak som vi ska uppmuntra och främja. Det får ändå inte göra oss naiva och det måste finnas verktyg att kunna stoppa köp som kan ha en ödesdiger betydelse ifall motiven är annat än godvilliga. En mer försiktig begränsning än den som föreslogs under förra regeringsperioden skulle kunna hjälpa myndigheterna att motverka hot utan att begränsa inflyttning och utländska investeringar.
I dag finns ingen lagstiftning som hindrar aktörer för främmande stater att direkt eller indirekt äga markområden vid till exempel militära installationer. På Försvarsministeriet har man dock redan identifierat behovet av en ny lagstiftning. Den nya lagstiftningen som ministeriet arbetar med gäller tillståndsförfarandet vid förvärvandet av fastigheter intill Försvarsmaktens anläggningar, statens förköpsrätt av fastigheter intill militära installationer samt om statens rätt att lösa in markområden intill strategiskt viktiga platser i landet. Dessa är viktiga och välbehövda lagförslag.
För ett litet land som Finland med en stor granne i öst är det viktigt att vara realist. Vi har en bra relation, men vi vet också att Ryssland på flera olika sätt har influerat val, politik och säkerhet i flera länder i väst. Vi ska vara öppna mot omvärlden, men vi får inte vara naiva. Därför behövs en begränsning av utländska markköp.
Ida Schauman
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter