Förflytta dig till innehållet

Druvskolan – Sauvignon blanc

Tre vittvinsflaskor

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Tre vittvinsflaskor

Druvskolan – Sauvignon blanc

Det var en liten revolution i vinvärlden år 1986 när vinet Cloudy Bay från distriktet Marlborough i Nya Zeeland dök upp på marknaden.
Revolutionen satte den lilla önationen på kartan som ett vinland att räkna med och utmanade samtidigt franska Loiredalens klassiska byar Sancerre och Puilly Fumé när det gäller det bästa sauvignon blanc-vinet i världen.
Sauvignon blanc som druva har medelhög till hög syra, är mycket aromatisk och vinet görs oftast torrt.
Vanligt förekommande aromer är svartvinbärsblad (samma doft som i sydligare länder brukar beskrivas som lichifrukt), krusbär och lime, ofta med en liten örtighet eller mineralighet.
Cloudy Bay finns fortfarande på hyllan i vinmonopolet, men för 32 euro flaskan är det inget för den som vill hålla sig till prisvärda alternativ (viner från Sancerre och Puilly Fumé går också för priser över 20 euro).
Cloudy Bay-revolutionen banade väg för flera andra nyzeeländska producenter och i dag är landet ett av de mest prisvärda när det gäller bra sauvignon blanc-viner.
Det är från Nya Zeeland eller Chile som man bör söka sitt vin när man ska hitta ett prisvärt gjort på sauvignon blanc.
Och även om de lite billigare vinerna inte kommer upp i de bättre vinerna från Sancerre, Puilly Fumé eller för den delen Cloudy Bay, så finns det mycket gott att hämta också här.
För att hitta en vettig sauvignon blanc får man ändå gå uppemot 15 euro, de flesta viner runt tian har helt enkelt någon liten tråkighet i smaken som inte blir bra.

Waimea Sauvignon Blanc 2018, 14,49 €
Nelson, Nya Zeeland. Produktnummer: 559917

Det här är ett nyzeeländskt sauvignon blanc som faktiskt inte är gjort i Marlborough, och tur är väl det, för det hade nog satt ett par euro till på prislappen.
Den aromatiska doften återspeglar det typiska i en sauvignon blanc: svartvinbärsblad, krusbär och lime, men här finns också passionsfrukt och tropiska frukter som rätt så ofta hittas i nyzeeländska viner. Vinet har en hög syra, men är ändå behagligt välbalanserat och stannar länge kvar i munnen.
Servera det som det är eller till fet fisk och skaldjur.

Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc 2018, 13,48 €
Valle de Leyda, Chile
Produktnummer: 594677

Jag upphör inte att förvånas över hur bra och prisvärda viner vinhuset Leyda producerar, oberoende druva. Deras sauvignon blanc är inget undantag. Här hittar du en massa rabarber i doften, men också krusbär, vita vinbär och lime. Vinet är torrt och smaken är syrlig, välbalanserad, men en tydlig örtighet och en liten mineralighet.
Funkar lika bra till fisk och kräftdjur som till grönsaker.

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2017 15,98 €
Marlborough, Nya Zeeland
Produktnummer: 586067

Jag brukar hålla mig till viner under 15 euro i mina vintips, men den här gången är jag beredd att göra ett litet undantag.
Jacksons Estates sauvignon blanc är ett vin som har hängt med mig i tio år och jag har testat varje årgång och aldrig blivit besviken. 2017 är kanske inte den bästa årgången, men det är fortfarande ett riktigt, riktigt bra vin.
Här hittar du svartvinbärsbladen, krusbären och limen, som sig bör, men också tropiska frukter som kiwi och passionsfrukt.
Vinet får en kick av syran, som är lite högre än den varit under tidigare årgångar, och det finns en strävhet som inte alltid funnits där – men det kommer också i fortsättningen att vara ett vin som jag plockar med mig hem ett par gånger om året.
Fisk och kräftdjur funkar bra som komplement, men varför inte prova vinet tillsammans med en chévre?
Robin Sjöstrand

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter