Förflytta dig till innehållet

Folkhälsan: Kimitobördig guldsmed har skapat årets luciasmycke – så här blev det!

Arkiv/Novia
en man
Ronny Illman har skapat årets luciasmycke som bärs av Finlands lucia.

Den Kimitobördige guldsmeden Ronny Illman har skapat årets luciasmycke, skriver Folkhälsan.

Illman är hedrad över att han fått tillverka årets smycke. Att tillverkningen går från guldsmed till guldsmed är en viktig tradition för honom.

– Flera av tidigare års luciasmycken har skapats av formgivare som jag ser upp till och några av dem har även varit mina lärare då jag själv utbildade mig till guldsmed. Det känns stort att få vara en del av detta sällskap. Jag bor numera i Sverige, men det känns väldigt hedersamt att som finlandssvensk få ta sig an detta uppdrag, säger han till Folkhälsan.

Illman designade också tidigare en fåtölj till sin hemorts ära.

LÄS OCKSÅ

Illman läste in sig på lucia och traditionen innan han började skapa smycket.

Efter det tillverkade prototyper till smycket i en verkstad på Åland, och sedan själva smycket.

– Jag har alltid älskat att arbeta med silver. Det är ett följsamt material och det har en varm vacker lyster. Därmed var valet av material enkelt i dubbel bemärkelse, säger han.

smyckeFredrik Lundberg
Så här ser årets luciasmycke ut.

Illmans smycke är tudelat, vilket han säger att är symboliskt. Lucia representerar mörker och ljus för honom.

Smycket är smitt av två delar som en frökapsel som öppnar sig med ett blottat frökorn, i vilket ljuset visar sig, redo att sprida sitt hopp i en samtid präglad av oro, krig och orättvisor.

Illman minns också luciatraditionen i Kimitoön i artikeln.

– Som barn firade vi alltid Lucia i skolan. På Kimitoön har luciatraditionen alltid varit ett viktigt inslag i vintermörkret. Speciellt minns jag åren då mina brorsdöttrar har deltagit i luciafirandet.

Illman har studerat till guldsmedsartesan i Ekenäs, gjort praktik på Åland och studerar rums- och inredningsdesign i Jakobstad och arbetar i dag i Örebro i Sverige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter