Förflytta dig till innehållet

Folkets hus – valet står mellan ett köpcenter och oss invånare i Pargas

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas. Vi har i staden en mycket fin byggnad som varit ett centrum för utbildning. Det vill säga yrkesskolan. Nu vill staden bereda plats för Kesko så att de ska kunna bygga ett nytt köpcenter i stället för Reimaris nuvarande plats.

När man tar del av projektet lite närmare så kommer rivningen i viss mån att börja redan i år.

För det första, vem i så fall skulle stå för kostnaderna för att bereda plats för det nya Reimari? Knappast Kesko.

Efter de senaste nyheterna man fått sig till godo tycks verkligen Kesko snurra staden runt sitt lillfinger.

Vad jag erfarit så är yrkesskolans byggnad i bra skick och har inga mögelproblem, som vi nog har haft i en massa andra skolbyggnader.

Om det hade funnits sådana problem så skulle man inte ha placerat elever där under den tiden Brava byggdes. Dessutom kommer man under en tid framöver att placera en del av Malms skolas elever där då Malms skola saneras.

Det är många som jag som inte begriper varför man ska riva en byggnad som kan användas för andra viktiga ändamål.

Ge detta hus till våra barn och ungdomar. De är ändå vår framtid som vi bör satsa på. Ja, även kulturen, föreningarna och pensionärerna får mycket väl plats här här.

Alla dessa grupper har mer eller mindre brist på ändamålsenliga lokaler och en del har inga lokaler alls.

Ja, även Kombi kunde mycket väl dra nytta av denna byggnad och kunde dessutom kunde flytta helt över den verksamheten man nu bedriver i en ”mögelbyggnad” på Parsbybacken.

I främsta rummet sätter jag här ungdomarna.

Ungdomarna i staden har inte de lokaler de behöver. Se nu på den vandalism som länge har förekommit i vår stad. Vad beror den på, jo mycket på grund av avsaknaden av ett förnuftigt ställe där de kan samlas, närheten till butiker som är öppna kvällstid, S-Market, Hese osv.

Ungdomarna kunde ges ett ställe som de själv under övervakning skulle få inreda.

Vi har en mycket livlig musikverksamhet i staden och den tenderar att växa hela tiden.

Bland annat trängs över tio orkestrar i samma lokaler vid den tidigare Åbolands folkhögskola. Det finns en hel del mer orkestrar och musikgrupper som kämpar om ändamålsenliga lokaler.

Musikinstitutets nuvarande lokaler i byggnaden vid Fredrikaplan är ej heller tillräckliga och ändamålsenliga. Institutet skulle här ha en fin möjlighet att vidareutveckla sig och kunna utöka sin nuvarande verksamhet.

Pensionärerna som utgör en mycket stor del av våra invånare kommer till en viss del att förlora en del av sina lokaler då verksamheten för dem upphör på Parsbybacken i det gamla apoteket. Den verksamheten drivs av Varha och välfärdsområdet har beslutat att dra sig ur. Pensionärerna har dessutom brist på samlingsplatser av olika slag.

Nu behöver vi samlas kring, vad jag kallar ett ”Folkets hus” som tjänar alla invånare. Vi har en byggnad som är mycket ändamålsenlig för en massa verksamheter invånarna till godo.

Valet står emellan ett köpcenter eller oss invånare. Vad väljer vi?

De som vill kontakta mig om det här, skriv till kurretax@gmail.com.

Kurt Taxell

Dela artikeln

En kommentar: “Folkets hus – valet står mellan ett köpcenter och oss invånare i Pargas

  1. Anders Laurén skrev

    Så enkelt som det låter är det nog inte att ”låta invånarna ta över”. För det första, vem skulle stå för kostnaderna för att bereda plats för detta nya Folkets hus? Knappast staden. För att inte tala om alla driftskostnader för byggnadsunderhåll och personal som behövs för att hålla ordning på allting. Och som vi vet vill ju ingen förening riktigt betala så mycket för att få hålla till någonstans.

    Det allra vettigaste och fördelaktigaste för staden på lång sikt är de facto att låta utomstående finansiärer ta över området och dess byggnader och utveckla det till en ny helhet med tjänster och service som gagnar invånarna i Pargas med omnejd. Området planeras nu, så kanske vi hit kunde få en ungdomslokal, ändamålsenliga mötesutrymmen för föreningar att hyra för att inte tala om en ny biograf som vi verkligen skulle behöva till staden.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter