Förflytta dig till innehållet

Folke Gräsbeck tilldelades Ingeliusutmärkelsen

Folke Gräsbeck tilldelades Ingeliusutmärkelsen av Akademiska Orkestern. Foto: ÅU


Vid Akademiska Orkesterns (AO) traditionella Sibeliuskonsert på nationalkomponistens födelsedag den 8 december i Åbo domkyrka, tilldelades pianisten Folke Gräsbeck orkesterns Ingeliusutmärkelse.
Priset har fått sitt namn efter Axel Gabriel Ingelius, som komponerade Finlands första symfoni och det tilldelas en person som gjort en stor insats för Finlands musikkultur.
Folke Gräsbeck, som också är doktor inom musik, har framfört över 400 av Jean Sibelius kompositioner, av dem 92 som uruppföranden. Han har spelat in över 60 skivor och av dem ingår 24 i ”The Sibelius Edition”, en internationell skivserie omfattande 10 skivor.
Gräsbeck har fungerat som konstnärlig ledare för den mycket populära festivalen ”Sibelius i Korpo” sedan 2002 och också på många andra sätt bjudit på den spelglädje han utstrålar med sina engagerade tolkningar av vår nationalkompositör.
Han har också många gånger uppträtt som solist med Akademiska Orkestern, även i Sibeliusmuseet, som är övningslokal – och tidvis även konsertlokal – för orkestern. Gräsbecks far Gottfrid Gräsbeck dirigerade under många år Akademiska Orkestern innan han efterträddes av den nuvarande dirigenten och konstnärliga ledaren Sauli Huhtala.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter