Förflytta dig till innehållet

”Folkbildningen har gjort de nordiska länderna bäst i världen – men nu går utvecklingen i motsatt riktning”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Rädda bildningen. Regeringen vill i sitt program stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället, men planerar samtidigt nedskärningar för fritt bildningsarbete med totalt 25 miljoner euro.

För studiecentralernas del innebär det en nedskärning på 39 procent, och sammanlagt en halv miljon människor i Finland skulle beröras. Möjligheten för föreningarna att bedriva sin utbildnings- och bildningsverksamhet skulle minska märkbart.

Den utbildning som studiecentralerna driver är unik och svarar mot samhällsrelevanta behov. Tillsammans med föreningslivet stärker studiecentralerna välmåendet, demokratin och delaktigheten i samhället.

Vi gör det genom lärandeaktiviteter – kurser, studiecirklar, föreläsningar och evenemang – som riktar sig till frivilliga och anställda till exempel inom frivilliga brandkåren och scoutrörelsen.

Den breda verksamheten skapar stor nytta på samhälls- och individnivå.

Med de planerade nedskärningarna förlorar vi inte bara kunskap och bildning. Vi riskerar också att kraftigt försämra förutsättningarna för föreningslivet och för de ideellt aktiva på svenska i Finland.

SFV:s studiecentral och Förbundsarenan med dess medlemmar hoppas att beslutsfattarna inser betydelsen av fortsatta resurser till inkluderande och demokratistärkande bildningsverksamhet.

Anna-Karin Öhman
Rektor för SFV:s studiecentral

Mari Pennanen
Verksamhetsledare för Förbundsarenan

Dela artikeln

En kommentar: “”Folkbildningen har gjort de nordiska länderna bäst i världen – men nu går utvecklingen i motsatt riktning”

  1. Olle Westberg, generalsekreterare Rörelsefolkhögskolornas Intressorganisation skrev

    Det är en tråkig utveckling som sker just nu i Norden – inte bara i Finland. I Sverige ifrågasätts folkhögskolor och studieförbund på ett svepande sätt. Att vara rädda om – istället för rädda för – det nordiska bidraget till bildning och lärande: folkbildning är ett historisk misstag. Men misstag går att rätta till – vi får hoppas på att Anna-Karins och Maris arbete ger frukt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter