Förflytta dig till innehållet

”Folk som ensamseglar över världshaven eller bor ute på ett skär väntar inte på att någon annan ska sätta saker i skick för dem, utan gör det själva”

man som tittar in i kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Människan jobbar hela sitt liv med att förminska sina laster och förstärka sina dygder. Bättre människor vill vi alla bli – till och med pessimisterna, cynikerna och nihilisterna. Det är dock svårt att utvecklas när man så lätt blir fängslad i sina egna gamla rutiner, barndomens överlevnadsknep och stundens vanföreställningar. Man måste verkligen kämpa för att bli bättre i morgon än man är i dag.

I yrket är det lite lättare. Det är ett område som inte innefattar hela livet och där målet är ganska klart: att skapa ekonomiskt välstånd. Det är väl därför det finns så många affärsböcker om hur man når framgång.

Otaliga har lyckats och många tror sig veta svaret.

Också jag har ett svar. Jag tror det handlar om nyfikenhet, handlingskraft och medmänsklighet.

Med de tre handlingssätten kan man öppna alla dörrar och nå alla sina mål. Med färre än alla tre blir resultatet lidande.

Nyfikenhet innefattar inte bara vetgirighet utan också ett intresse för varför människor tänker och agerar på ett visst sätt, och varför man själv gör det.

En nyfiken person frågar ofta ”Varför?” och ”Varför inte?” Nyfikenheten nöjer sig inte med det första svaret utan borrar in sig i sakens kärna.

Den nyfikne ser sanningar som andra missar.

Om man är uttråkad är det ett bra knep att göra sig nyfiken på något.

Och när man väl är nyfiken så blir nyfikenheten ostoppbar.

Att vara nyfiken är att tro på en bättre framtid. Man tänker sig att det uppstår en fördel om man själv lär sig något nytt. Det hjälper en också att ändra åsikt. Förmåga att ändra åsikt är ett absolut krav för yrkesframgång.

Den andra yrkesdygden är handlingskraft, i ordets vidaste betydelse.

Vissa kallar det agentskap eller aktörskap. Det handlar om insikten att man själv i alla lägen har full makt över sina egna tankar, attityder och handlingar.

Motsatsen är att vara ett offer för yttre omständigheter. Många skyller på annat och andra när de är ofullständiga och inte når sina mål. Den som har handlingskraft gör inte det.

En person med handlingskraft vet att oavsett hur orättvis världen må vara så finns det alltid något man själv kan göra åt saken. Man kan bida sin tid, lära sig, och senare slå till. Det finns alltid något man själv kan göra för att göra saker bättre. Alltid. Och det finns alltid flera alternativa saker man kan göra. Det är aldrig bara en väg framåt. Det viktiga är att man vågar ta steget.

Om man tänker på folk som ensamseglar över världshaven eller bor ensamma ute på ett skär inser man att de är fullkomligt handlingskraftiga. De skyller inte på vädret. De ger inte upp. De väntar inte på att någon annan skall sätta saker i skick för dem. De gör det själva.

Den tredje dygden i yrkesverksamhet är medmänsklighet. Man kunde kanske tro att girighet och självgodhet kunde fungera i affärslivet. Och visst finns det sådana exempel. Men de är undantag.

Det överväldigande flertalet av dem som lyckas i sitt yrke praktiserar medmänsklighet. Spontant hjälper de andra och samarbetar med dem som har liknande mål. De är goda ledare som skapar nya ledare, inte följeslagare.

De sätter gruppens väl framför sitt eget väl. Visst kan de vara tvära, krångliga och självupptagna i bland. Men i sina handlingar ser de ändå till att omständigheterna blir bättre för alla och inte bara dem själva.

Deras framgång lyfter upp alla andra också.

Nyfikenhet, handlingskraft och medmänsklighet. Tänk på en framgångsrik person du ser upp till, och se om den har dessa tre egenskaper. Kanske det också finns andra styrkor som spelat en stor roll.

Och om du håller med, tänk då på hur du själv kan odla din nyfikenhet, stärka din handlingskraft och låta din medmänsklighet komma mer till användning. Det finns ingen som har ångrat att den förstärkt de tre egenskaperna. Ingen.

Här kan du läsa fler kolumner av Mårten Mickos.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter