Förflytta dig till innehållet

Folk i Åbo passar på att äta ute sista helgen innan restaurangerna sannolikt stänger

Annina Suominen
en man i restaurang
Det har varit ganska tyst på sistone, så det är roligt att det nu kommer många gäster den här sista helgen, säger Sergio´s ägare Franco Sturiale.

Restaurangen Sergio’s i Åbo är en av dem som har fått många bordsbokningar inför den här helgen. De platser som finns, alltså 75 procent av det vanliga antalet, är bokade.

— Det har varit ganska tyst på sistone, så det är roligt att det kommer många gäster den här sista helgen, säger Franco Sturiale, som äger restaurangen.

— Vi har säkerhetsavstånd och personalen bär munskydd, säger Sturiale.

”Den sista helgen” innebär alltså helgen innan restaurangerna i Finland troligen stänger för tre veckor framöver från och med tisdag, enligt regeringens förslag. Lagändringen som krävs för att det ska kunna ske ska ännu behandlas av riksdagen.

Olga och Ville Henriksson väntade ivrigt på att maten skulle komma till bordet. Under tiden njöt de av ett glas rött.

S:t Karinsborna Olga och Ville Henriksson har sällan varit ätit middag ute under coronapandemin. Men den här kvällen passade de på.

— Vi noterade att allt stänger för en period snart, så vi förhandsbokade ett bort, säger de.

Paret har någon enstaka gång gått ut på lunch men i övrigt mest ätit hemma på sistone.

Tintå har också få lediga platser inomhus just nu.

Också Tintå har haft gott om bokningar, och få lediga platser de senaste veckorna.

— Vi har haft fullbokat på helgerna de senaste veckorna, så det är inte någon överraskning att den här helgen också är fullbokad. De som kommer hit har oftast planerat att göra det på förhand, och de som kommer hit oplanerat har ofta fått sitta på terrassen eller i baren, där vi alltid har några öppna platser, säger Arezu Arigh som arbetar på Tintå.

Med fullbokat menar Arigh också 75 procent av platserna.

— Vi har koll på att det inte blir för trångt och att folk håller sig till sitt sällskap och inte står på andra platser i onödan.

man vid restaurangingångÅU-foto
Janne Juvonen är vd på Voiveljet som äger Smör och andra restauranger i Åbo centrum. Arkivfoto: Emma Strömberg

Också Voiveljets vd Janne Juvonen har noterat en ökning i antalet bokningar de senaste veckorna.

Juvonen driver bland annat driver Smör, Panini, E. Ekblom, Tiirikkala och Göran.

— Vi har haft ganska fullbokat på helgerna, och speciellt nu den här helgen. Så fort regeringen meddelade att restaurangerna stänger märktes det hos oss. Folk vill ut och äta. Men på vardagarna har det nog varit ganska tyst.

Läget är tufft för många restauranger nu, och en del av Voiveljets restauranger säljer takeaway och färdigförpackade portioner till matbutiker för att man ska klara livhanken.

Juvonen säger att han hoppas att antalet coronavirusfall minskar i samhället under de följande tre veckorna.

Hos Rantakerttu i Åbo har man noterat att en del personer avbokat sina platser då regeringen föreslog lagändringen som innebär att restaurangerna kan stängas.

— Det är en mycket tråkig situation, men vi säljer förstås takeaway-portioner om vi tvingas stänga, säger Tero Virtala, restaurangchef.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter