Förflytta dig till innehållet

FM för jakt-golden retrievers hölls på Kimitoön

Vinnaren Masi. Eller Weljesten Maximus Au som namnet lyder. Foto: Pirkko Visasalo

Finska mästerskapen i jakt för golden retrievers hölls under helgen för andra gången på Kimitoön, i Ansvedja under lördagen och Purunpää under söndagen då det var dags för final.
– Lite klurig bana, med bland annat mårdhundsvittring som våra hundar inte är vana vid i sådana här sammanhang. Men uppgifterna i finalen är ofta extra svåra för hundarna, sade Tuija Aaltonen från Jyväskylä och Salla Sauliala från Esbo.

Första tävlingsuppgiften var att leta upp en skadskjuten hare på andra sidan av en åker trots störning av mårdhundsdoft och spår. Situationen var arrangerad men gav en bild av vad golden retrievers kan klara av.
– De tränas för att hämta fåglar och småvilt som har skjutits. Att träna hundarna är en mångsidig hobby, bra motvikt mot det som nutidens människor annars stressar med. Intresset för golden retrievers ökar år för år, sade Johanna Laaksonen från Nousis, arrangör och ansvarig för proven.

Som domare medverkade Jyry Tuominen, Korpo och Sven Ludvigsson, Sverige.
Tommy Arfman, känd jägare och viltvårdare på Kimitoön, hade ordnat och förberett en hel del inför tävlingsdagarna. Under lördagen tävlade 24 hundar så det blev en tolvtimmarsdag. Totalt deltog 54 jakt-golden retrievers från hela landet.
Tävlingsplatserna den här gången var Konstsamfundets mark liksom en vik i Purunpää där finalisterna skulle klara av en hel del under söndagen.

Uppgift nummer två var att apportera, det vill säga hämta en skjuten fågel i krävande terräng och visa kunskap att reagera och markera fåglar som ligger i terrängen.
I den tredje uppgiften skulle hundarna dirigeras till en skjuten fågel som dyker ner i vattnet framför hunden, som sedan skulle dirigeras vidare till en plats cirka 130 meter bort för att få tag i fågeln.

Jakt-golden retrievers är avlade uttryckligen för jakt – ursprungligen jakthund, sällskapsrollen har kommit senare.
FM-vinnare blev Weljesten Maximus Au, ägare Minna Saksi. Två kom Pammukan Vilke, ägare Veikko Hankkila och trea Phasianus Desirée, ägare Tuija Aaltonen.

Finländsk elit. Fr.v. helgens trea Pilli (Phasianus Desirée), vinnaren Masi (Weljesten Maximus Au), Wendy (Weljesten Joy Ride Au) och Wiivi (Häämösin Walloittava Wiivi). Ägarna är Tuija Aaltonen, Minna Saksi, Salla Sauliala och Susanna Purtola.

Bra hobby. Golden retrievers är bra familje- och brukshundar, säger fr.v. Tuija Aaltonen och Salla Sauliala som tränar med sina hundar Pilli och Wendy två gånger per vecka.

Perfekt väder. Här en av finalisterna efter att ha spårat upp haren. Den här tävlingen hålls årligen, på olika orter varje gång.

Jyry Tuominen, Korpo var en av domarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *