Förflytta dig till innehållet

Flitigt delad vargvideo inte filmad på Kimitoön – trots sega rykten

Varg. Foto: Aarno Magnusson


Den video på en vargflock som nu sprider sig som en löpeld på Kimitoön, är inte filmad på Kimitoön utan i närheten av Kristinestad.
Videon har publicerats bland annat på tidningen Ilkkas webbplats. Videon är filmad av Sami Mäki-Tarkka som för ÅU berättar att han var sysselsatt med att tröska då han först upptäckte en stor varg och sedan tre små. Han befann sig inne i skördetröskans hytt och var cirka 8 meter från djuren.

Klicka här om du vill läsa artikeln i Ilkka och se videon.

Det var rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg som tillsammans med Kaj Eriksson, också han rovdjurskontaktperson på Kimitoön, spårade videon och märkte att den är filmad i Bötom, Österbotten.
I sociala medier på Kimitoön sprids det rykten om att videon skulle härstamma från Pederså och att en  grävmaskinsförare där skulle ha filmat materialet.
Vem som lagt ut videon i sociala medier och påstått att vargflocken på videon är filmad på Kimitoön, är oklart.
-Det är inte alls bra att man sprider rykten av det här slaget, säger Sundberg som också undrar vilket motiv den eller de som sprider falska rykten om vargar har för att göra så. Vill man skrämmas? Gör man det på skoj? frågar sig Sundberg.

Tre vargar på Kimitoön – DNA-prov tas i höst

Beträffande vargar på Kimitoön känner man i detta nu till tre vargar. Två av dem är syskon med varandra men vad den tredje vargens relation till de andra är vet man inte. DNA-prover kommer att tas under hösten för att reda ut vargarnas eventuella släktskap.
Förmodligen sköts proverna av Naturresursinstitutet Luke men privatpersoner kan också hjälpa till med provtagningen om de vill. I så fall ska den som upptäcker varglämningar samla avföringen i en eller flera fryspåsar.
-Och påsarna ska vara av stark plast, påminner Sundberg och tillägger att avföringen nämligen luktar. Påsen eller påsarna ska sedan förvaras i frysen tills man kontaktat till exempel Sundberg som sedan tar hand om att provet eller proverna kommer till ett laboratorium.
Enligt Sundberg känner man igen vargavföring på att den är svart, ofta innehåller mycket hår och benrester samt att avföringshögen är större än en stor hunds.
Hittar man flera avföringshögar på ett mindre område är det troligen fråga om flera vargar och då är det skäl att ta prov från alla högarna och lägga dem i skilda påsar. Påsarna ska förses med uppgifter om var och när avföringen hittats.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter