Förflytta dig till innehållet

Flera bussturer Åbo-Kimitoön snart

Calle Blyh välkomnar nyheten om tätare bussturer från Dalsbruk. Så dåligt som det är nu har det aldrig varit, säger han.


Efter nyår får Kimitoön bättre bussförbindelser. NTM-centralen har satt till en hel del turer i paketet som nyligen konkurrensutsattes. J. Vainio  vann, och kommer alltså att sköta alla reguljära bussturer mellan Åbo och Kimitoön 2018, 2019 och 2020, med option för ytterligare två år.
För de tre första åren betalar NTM-centralen tillsammans med Kimitoöns och Sagu kommuner cirka 400.000 euro. NTM-centralen står för 55 procent, Kimitoön för 23 procent och Sagu för 22 procent.
De biljettintäkter som kommer in får Vainios hålla.
– Vi har försökt beakta att skolbarnen får skjuts då de behöver, men förstås också andra behov. Men det här är  ett pussel där alla aldrig kan bli helt nöjda, säger projektchefen för kollektivtrafiken vid NTM-centralen i Åbo, Soile Koskela.
– Om det absolut saknas något så kan vi ännu i höst förhandla om att få någon tur tillagd, säger hon.
Det som många Dalsbruksbor nu är arga på, att förbindelserna på eftermiddagen är så dåliga, kunde ni kanske åtgärda?
– Jo, vi har fått påringningar om det, säger Koskela.
Också till och från Västanfjärd önskas flera turer. Liksom från Kasnäs och många andra byar.
Förutom flera bussturer blir det från nyår ändringar i Kimitoöns busstrafik också på det viset att Kimitoföretaget  J ja M Launokorpi inte längre kör Åboturerna.
– Väldigt synd. Vi har fått så bra respons, både om att vi har trevliga chaufförer och att vi alltid är i tid, säger Kaisa Launokorpi.
– Vid nyår är det slut på de 16 månader som vi fick trafikera på Åbolinjen, efter att ha vunnit en tidigare konkurrensutsättning. Två bussar köptes och chaufförer anställdes, men från 2018 blir det att återgå till chartertrafik och skolskjutsar, säger hon.
Dalsbruk och Kimito har också fyra avgångar per dag mot Salo och Helsingfors. De körs av Vainios bussar på marknadsmässiga villkor och ingår alltså inte i konkurrensutsättningen kring Åbotrafiken.
Vid Kimitoöns kommun har numera företagsrådgivare Mats Nurmio bussarna på sitt bord.
– Nu är det på vardagarna fem avgångar från Dalsbruk mot Åbo. Tyngdpunkten är på förmiddagen, men jag förstår irritationen eftersom den sista avgången klockan 14.30 har ett uppehåll på en hel timme i Kimito. I dag är det en för lång väntetid.
Om de nya tidtabeller som träder i kraft 2018 säger Nurmio att en del ska finslipas ännu.
– Det är redan klart att avgången klockan 18.30 från Dalsbruk till Åbo hamn kommer att köras varje dag i stället för enbart veckosluten. Tidtabellerna är en kombination av många olika faktorer, så alla problem är inte helt lätt lösta, men vi försöker.
Nurmio påpekar att de skolbussturer som går mot Kasnäs och Västanfjärd får användas av alla. Tidtabellerna finns på kommunens hemsida under fliken utbildning.
– Busstrafiken åtminstone från Kimito mot Åbo är rätt bra. Jag vill uppmana alla som ofta kör bil till Åbo att kolla tidtabellerna. Tidsmässigt tar det visserligen något längre med buss men den tiden får man igen flerfalt om man planerar in vettigt arbete under bussfärden. Och dessutom slipper man alla parkeringsavgifter.
Nurmio tror starkt på kollektivtrafik i och med det mångsidiga utbudet av kombinationer som börjar erbjudas så som stadscyklar och hyrbilar i städerna.
– Kanske det småningom finns en marknad för sådant också på landsbygden? Också taxi kommer man långt med för kostnaden av en andra bil i familjen.
Mats Nurmio, företagsrådgivare.

Mats Nurmio, företagsrådgivare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter