Förflytta dig till innehållet

Fler nya bostäder byggs i Kuppis i Åbo

Nya bostäder. Så här har arkitekten tänkt att bostadshuset som byggs i hörnet av Österlånggatan och Brunnsgatan ska se ut. Bakom huset som får nio våningar byggs ytterligare ett höghus i åtta våningar inne på tomten. Bild: Auratum, arkitektbyrå Sigge

I oktober startar byggandet av två höghus i 8–9 våningar på tomten i hörnet av Österlånggatan och Brunnsgatan i Kuppis.

Den ena huset är L-format och byggs i nio våningar i hörnet av tomten. Det andra byggs i åtta våningar och vetter mot gränden som går mellan Kuppisgatan och Lemminkäinengatan.

Husen omfattar 182 bostäder. Storleken varierar från knappt 30 kvadratmeter stora ettor till 188 kvadratmeter stora lägenheter på fem rum och kök.

Kontor blir bostäder. Resterna av HK:s gamla kontorsbyggnad städas bort för att ge plats för nya höghusbostäder. Företagets korvfabrik fanns tidigare på bostadsområdet som skymtar i bakgrunden. T.v. Farmacity och Biocity. Foto: J-O Edberg

I gatuplanet byggs också tre affärslokaler samt parkeringsplatser. Totalt byggs p-platser för 121 bilar i gatuplanet och i husets källarplan.

 

Bakom projektet står Åboföretaget Auratum.

–Det här är vårt största bostadsprojekt någonsin i Åbo, säger direktör Petri Reunanen.

Investeringen går på närmare 60 miljoner euro. Den är ungefär i samma storleksklass som ett av företagets pågående bostadsprojekt i Helsingfors.

Där bygger man om Kones gamla kontorsbyggnad till bostäder.

–Mängden bostäder är färre, där handlar det om cirka 100 bostäder, men byggnadskostnaderna är högre i Helsingfors. Det gör att investeringarna är i ungefär samma storleksklass, säger Reunanen, som ansvarar för Auratums bostadsproduktion i Åbo och i Helsingfors.

I Åbo är bostadsprojektet i Kuppis företagets enda för tillfället.

Rivningsarbeten har sedan sommaren pågått på tomten. Livsmedelskoncernen HK:s gamla kontorsbyggnad från 1937 har fått ge vika för grävskoporna.

Byggnaden var den sista av företagets gamla fastigheter i kvarteret som innan det bebyggdes med nya kontor och bostäder fungerande som industriområde.

Korvfabriken på området revs i slutet på 2000-talet.

Det enda som nu påminner om att det funnits en livsmedelsindustri i kvarteret är resterna av korvfabrikens skorstenspipa som bevarats som ett minnesmonument vid det intilliggande bostadsområdet.

Hälften av det tio bostadshusen på området har byggts av Auratum, andra hälften av Sato.

Priserna på de bostäder som Auratum nu bygger varierar mellan 5 000 och 8 000 euro per kvadratmeter.

Läget strax intill Kuppisparken och närheten till ÅUCS, universiteten och arbetsplatserna i Kuppis teknologicenter gör att bostäderna är hårt eftertraktade.
–Försäljningen har gått över förväntan. Största delen av bostäderna är sålda, det finns bara ett 40-tal bostäder kvar, säger Reunanen.

Bostäderna blir inflyttningsklara i början av 2020.

Gammal fabrikspipa. Resterna av korvfabrikens skorstenspipa bevarades som ett minnesmärke när bostäder tidigare byggdes på HK:s gamla fabriksområde. I bakgrunden skymtar tomten där bolaget tidigare hade sitt huvudkontor. Foto: J-O Edberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter