Förflytta dig till innehållet

Fler covidpatienter inlagda på sjukhus på Åland än någonsin tidigare

Arkiv/Kim Lund
en patient i en sjukhussäng

I november har fler covidpatienter varit inlagda på sjukhuset i Mariehamn än någonsin tidigare. IVA-fall är dock ovanliga, meddelar Ålands hälso- och sjukvård ÅHS. Samtidigt förväntar man sig en tuff influensasäsong och det råder cirka fyra veckors väntetid till hälsocentralen.

Under måndagen låg sex personer inlagda på sjukhuset i Mariehamn på grund av covidinfektion. Förra veckan var det som mest nio inlagda samtidigt.

– Vi har fler covidpatienter inlagda på sjukhus nu i november än någonsin tidigare. Mellan sex och nio patienter inlagda dagligen under hela november, säger förvaltningsöverläkare Jun Nagamori.

Patienterna är i huvudsak äldre, med en medelålder på närmare 80 år.

– För de flesta är covid idag en lindrig infektion men äldre och andra riskgruppspatienter kan fortsatt behöva sjukhusvård.

Uppmaning till försiktighet

De flesta inlagda har inte krävt större aktiva vårdinsatser och IVA-inläggningar har varit ovanliga.

ÅHS rapporterar även att man fått de första fallen av säsongsinfluensa och man förväntar sig en tuff influensasäsong.

– Det går mycket luftvägsinfektioner i samhället just nu och jag skulle vilja uppmana alla att vara försiktiga med att träffa patienter i riskzon, främst äldre och patienter med immunbrist, om man känner förkylningssymptom.

Tidigare i veckan meddelade ÅHS att hälsocentralen fortsättningsvis tar emot enbart bokade besök och samtliga besökare till hälsocentralen och akuten bör fortsättningsvis bära munskydd. Malin Ringbom, vikarierande klinikchef på primärvården, berättar för Nya Åland att man har cirka fyra veckors väntetid till vanliga bokade planerade tider till hälsocentralen i Mariehamn. I Godby är väntetiden längre.

– Jourbesök bokas och planeras samma dag eller till dagen därefter. Jourärenden prioriteras efter hur akuta de är, säger hon.

Heidi Hendersson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter