Förflytta dig till innehållet

Flagga för freden?

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Världsläget. Från så kallade fredsvänners sida har man nyligen föreslagit en flaggdag för freden – liksom man ju uppmärksammar naturen, barnen, funktionshindrade, mänskliga rättigheter och mycket annat genom att flagga offentligt.

Det vore nog en bra idé att förverkliga sedan, när vi någon dag har fred, för att påminna oss om hur värdefull den är!

Precis som när vi flaggar på vår självständighetsdag.

Och dessa fredsvänner hoppas vidare att Finland genom att flagga för freden skulle visa vår granne Ryssland att vi inte vill ha krig och att Finland inte utgör ett hot mot det ryska folket. Vilken naivitet!

Ryssland däremot är ju inte bara ett hot mot den övriga världen; landet har gått från hot till krigshandlingar och har spridit död och förstörelse i sitt grannland Ukraina i över ett år, försvårar livet för andra folk och omintetgör strävandena att utnyttja naturens resurser på ett hållbart sätt. Ska vi i den situation stryka Ryssland medhårs? Fred kan det bli när Ryssland ger sig frivilligt eller krossas militärt och ekonomiskt. Att dagens Ryssland är en notorisk krigsmaskin borde alla fredsvänner äntligen inse.

Att i dag fira freden skulle vara ett hån mot dem som fullt berättigat kämpar mot det ryska odjuret Putin . I dagens situation, med krig som pricken på i utöver alla naturkatastrofer borde vi snarare ha flaggorna på halv stång de flesta dagarna.

Jan-Erik Ingvall

Helsingfors

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter