Förflytta dig till innehållet

Fixarna fixar Pargas snyggt

Arbetsledaren Sonja Österholm tillsammans med fixarna Dennis Mattfolk och Jaser Putrus på Köpmansgatan.


Pargas stads nya service Quickfix har fått en rivstart. Fixargänget har redan hunnit hjälpa Bläsnäsföreningen med att snygga upp området kring Bläsnäskällan och i går var man i full fart med att binda kransar och dekorera Köpmansgatan.
Meningen med Quickfix är att staden snabbt och enkelt ska kunna hjälpa sina invånare med att rätta till fel och brister som de upptäcker i sin näromgivning. Det kan handla om att räta upp sneda trafikmärken, lappa mindre gropar i vägarna eller att rensa en vägren eller ett dike från sly och buskar, säger parkchef Sonja Österholm som koordinerar verksamheten.
– Vi ska reagera snabbt och rycka ut och fixa till småsaker. Arbetsfältet är egentligen gränslöst och omfattar allt som har med stadens verksamhet att göra och till och med sådant som inte direkt gör det.
Idén föddes efter att tekniska chefen Ted Bergman tagit del av diskussioner i sociala medier om hur staden sköter eller kanske missköter underhållet av allmänna områden.

Ted Bergman. ÅU-foto


I somras gick till exempel diskussionen het om tömningen av stadens sopkärl i centrum. Frågan diskuterades med stadsdirektör Patrik Nygrén och personalchef Peter Lindroos samt med förtroendevalda. Alla var överens om att någonting borde göras.
– Det fanns ett behov och en beställning på något sådant här. Det ska vara lätt att ta kontakt med oss och vi ska snabbt kunna skrida till verket, säger Bergman.
En liknande service finns redan i Sibbo och efter ett studiebesök i österled tidigare i höstas gick man från ord till handling i Pargas och startade upp den egna fixarverksamheten.
Quickfix ska anställa ett par personer med hjälp av sysselsättningsmedel och verksamheten belastar därmed inte stadens egen budget. Man samarbetar också med ungdomsverksamheten Aktiva därifrån man redan får tillfällig hjälp med arbetsuppdragen. Också verksamhetscentralen Kikaren ska tas med i samarbetet.
Tanken är också att engagera föreningar som vill ställa upp med talkoarbetare och skolor som vill få ut sina studerande på arbetspraktik, säger Österholm.
– Det ska bli ett slut på gnället och gnatet. Vi gör det här tillsammans och visar att vi kan fixa det här.

Sonja Österholm snyggar till planteringarna på Köpmansgatan.


Servicen är avgiftsfri för kunderna så länge det handlar om uppgifter som bidrar till att hålla stadsbilden snygg. Det finns också planer på att mot en mindre avgift hjälpa åldringar med till exempel snöskottning och andra småsysslor.
Tillsvidare är Quickfix endast ett arbetsnamn och i måndags utlyste Pargas en namntävling för att hitta ett lämpligt namn för fixarna. Namnförslag kan lämnas in via stadens webbplats där man också kan anmäla saker som behöver åtgärdas. De tre bästa namnbidragen premieras med biobiljetter. Man kan även kontakta Quickfix-gänget per telefon på 040-560 8078 (dagtid på veckorna).
LÄS OCKSÅ: Pengabrist leder till mera sopor i Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter