Förflytta dig till innehållet

Bordet är dukat – i dag öppnar fiskrestaurangen Bassi

Santtu Kiili har länge drömt om att öppna en fiskrestaurang i Åbo. Han konstaterar att utmaningen är den osäkra tillgången till fisk och skaldjur. Foto: Emma Strömberg


Fiskrestaurangen Bassi öppnade igår vid Aura å ovanför restaurangerna Blanko och Tintå. Restaurangen är redan fullbokad hela september och största delen av oktober.
Tio månader av renovering är förbi. Lokalen har genomgått en grundlig renovering där gamla element har bevarats eller återskapats. Gamla väggmönster som kommit fram under renoveringen har stått som modell för nya handmålade mönster.
Restaurangen ägs av företaget Manu Events som har ett konferenscenter och lunchrestauranger i Kuppis. Vd:n Santtu Kiili förklarar att de har velat skapa en lyxig men avslappnad stämning.
– Man ska kunna fly vardagen här. Inspirationen kommer främst från restauranger på Stureplan i Stockholm, berättar Kiili.

Tillgången till fisk är utmanande

Restaurangen fokuserar på fisk och skaldjur. Kiili har länge drömt om att öppna en fiskrestaurang i Åbo, men konstaterar att utmaningen med en sådan restaurang är tillgången till fisk. Man vet aldrig hur mycket det finns att tillgå och priserna kan variera från dag till dag.
Restaurangen köper skaldjur och fisk direkt från leverantörer i Göteborg.

Klubb. På vindsvåningen kan festen fortsätta till fyra på morgonen. Den gamla skorstenen är en del av inredningen. Foto: Emma Strömberg


Vindsvåningen som tidigare varit en kallvind har förvandlas till en bar och nattklubb. 150 år gamla trätrappor leder upp till tredje våningen. Den gamla skorstenen avgränsar dansgolvet från sittgrupperna. Vid vindsvåningen har det också byggts en ny takterrass med utsikt mot innergården.
En flygel kommer att placeras i ett hörn av vindsvåningen och tanken är att det ska hållas jazzevenemang under vardagskvällar.

Öppet ända till fyra på morgonen

Hela restauranglokalen är öppen till klockan fyra på morgonen på helger, men man kan beställa mat på restaurangen fram till 22.30. Senare på kvällen förvandlas också restauranglokalen på andra våningen till bar.
Det är ekonomiskt mera lönsamt att hålla verksamhet under så många av dygnets timmar som möjligt.
– Hyran är den samma oberoende av hur länge vi har öppet. Nu kan restauranggästerna stanna kvar och behöver inte söka sig till en annan klubb för att fortsätta kvällen, säger Kiili.
Bassi har också lunch på vardagar.

Restaurangen har tre kabinett som sällskap kan boka. Restaurangen kompletterar företagets konferenstjänster. Manu Events konferensgrupper brukar vilja äta på restaurang i centrum och nu kan de erbjuda kabinett i egen restaurang. Kiili förväntar också att detta ska ge en viss kundbas.
– Om jag inte skulle ha Manu Events som bas skulle jag inte våga öppna en ny restaurang. Det är en så stor risk, konstaterar Kiili.
Svenska gården äger Bassihuset. Kiili säger att det är fint med en aktör som vill bevara och restaurera gamla byggnader. Huset är ritat av arkitekten Charles (Carlo) Bassi. Övervåningen har aldrig tidigare varit öppen för en större publik. I lokalerna har tidigare funnits bland annat kontor och bostäder. Hela Bassihuset har genomgått stora renoveringar sedan november förra året. Restaurangen Tintå öppnade tidigare i sommar men Blanko har inte ännu kunnat öppna.

Man kan också komma bara på en drink till restaurangen. Foto: Emma Strömberg


bassi, bar

Mönstret på väggarna i cocktailbaren på andra våningen är handmålade utgående från gamla mönster som upptäckts under restaureringen. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter