Förflytta dig till innehållet

Fiskefångst

Kvinna med glasögon

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Lärjungarna fick 153 fiskar när de lydde mannen som sade att de skulle lägga ut näten på den andra sidan båten, uppenbarligen något de inte brukade göra. Den som har fiskat någon gång vet att 153 fiskar är ganska mycket fisk.

När vi brukar lägga ut strömmingsnät, inte en gammaldags sköta utan ett modernt tre meter djupt nät, brukar fångsten vara omkring 3 kilo och då är vi helt nöjda. Det går ungefär 30 strömmingar på ett kilo så 153 stycken skulle vara närmare fem kilo. Mot en gammaldags skötfångst är det litet men vi moderna människor äter så mycket annat än strömming…

Hur skulle du reagera om en främling skulle säga åt dig var du skall lägga ut näten, hur du skall lägga ut dem eller ännu värre komma och ge dig goda råd när du ror?

Jag skulle antagligen fnysa till och låtsas att jag inte hörde. Må tilläggas att jag tror att jag vet bäst hur saker skall göras för det mesta.

Med många års erfarenhet av att ro då vi lägger ut nät vet jag också att inte blanda mig i var mannen i aktern på båten vill fiska idag. Han kan det här med vind och strömmar.

Hur kan det komma sig att lärjungarna inte kände igen Jesus? De hade ju följt honom under en längre tid?

Det står i Bibeln att Jesus skall komma tillbaka. Hur skall vi klara av att känna igen Jesus när vi ser honom?

Han har uppenbarligen inte några yttre kännetecken som mörkt hår och kraftig skäggväxt. Vad kommer Jesus att säga till oss när vi träffar honom?

Om han kommer och ger goda råd i något jag tycker mig klara helt bra på egen hand kan det nog hända att hans närvaro går mig helt förbi. Kanske jag bara fnyser och inte låtsas höra.

För att inte ta fel och missa Jesu återkomst behöver jag kanske bli litet modigare. Kanske jag behöver stanna upp och se och höra vad människor kommer och berättar för mig. Kanske jag behöver våga och prova mig fram för att se vilka handlingar som ger resultat?

Om vi liksom jag när det gäller fiske är villiga att följa någon som har erfarenhet och kunskap sen vågar avvika från den kunskapen och pröva något nytt? Kanske vi på det sättet bjuder in Jesus i vår vardag och får se honom verka.

Är det nu så farligt om vi försöker göra något på ett för oss nytt sätt och om det inte blir så framgångsrikt är det så farligt? Jag tror vi måste kanske riskera för att vinna, för att få se Jesus verka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter