Förflytta dig till innehållet

Fira naturen vid fornelden

En kvinna som tittar in i kameran. Bakgrunden är vit.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Inkommande vecka får vi fira naturen. Det är en viktig vecka som kulminerar i Finska naturens dag den sista lördagen i augusti.

I år firar vi Finska naturens dag för tionde året och från och med år 2023 kommer dagen dessutom att vara officiell flaggdag. Det är ändå fritt fram för oss alla att hissa flaggan redan i år. Flaggningen har för många hunnit bli en vana sedan Finlands jubileumsår 2017 då konceptet med en officiell flaggdag för naturen för första gången testades.

Flaggning ger feststämning, men hur ska en relativt ny högtid utan invanda traditioner i övrigt se ut? Många friluftslivs- och miljöorganisationer ger tips för hur vi ska komma igång.

Finska naturens dag får gärna vara festen då vi beger oss på utflykt i naturen, slappnar av och upplever naturen med alla sinnen.

Vi sluter ögonen och andas in av sensommarens dofter. Naturens skafferi står vidöppet i augusti och den självklara, blåvita bakelsen för dagen är blåbärspaj med vaniljsås.

Som underhållning kan festgästerna få i uppdrag att hitta ett tilltalande naturföremål att ständigt bära med och känna av i den egna fickan, precis så som kompositören Sibelius lär ha gjort. När mörkret faller beundrar vi stjärnhimlen som lägger sig över naturen med ett alldeles annat lyster än över upplysta, byggda miljöer.

Natten tillbringas givetvis i tält eller hängmatta ute i naturen. Välkommen med på kalaset!

Sakta i backarna, tänker du säkert nu. Vi har ju redan etablerade festtraditioner den sista lördagen i augusti.

Du har så rätt. Finska naturens dag samsas årligen om samma datum som Forneldarnas natt.

Den sista lördagen i augusti lär ha blivit vald till Finska naturens dag eftersom det finns få andra fest- och flaggdagar den här tiden på året. Vädret brukar vara skönt att röra sig ute i, och naturen ger oss godsaker att lägga på kalasbordet.

Dessutom infaller dagen lämpligt under skolåret så att också skolorna kan delta i firandet och eleverna får vara med och bygga upp de nya traditionerna.

Det måste medges att det här är goda argument för valet av datum. Om någon skärgårdsrepresentant var närvarande när beslutet fattades vet jag inte.

Som tur går de båda högtiderna väl ihop.

Vad sägs om naturstigsvandring i Skärgårdshavets nationalpark på dagen och bastu på stugan på kvällen? Eller väljer du hellre säsongens sista kalla dryck på sommarterrassen med krydda av havsdoft och vassens stilla susande?

Blåbärsplockning på stugtomten och svampstekning över glöden när fornelden brunnit ned låter inte så tokigt, tycker jag själv.

Våra forneldar tänds ju idag också allt oftare som en symbol för vårt gemensamma ansvar för havsnaturen och Östersjöns välmående. Rätt så fiffigt att denna praktfulla sensommarlördag ska få vara officiell flaggdag.

Att fira naturen känns betydelsefullt i en tid då vi dagligen möts av nedtryckande nyheter om miljön. Genom att fira och flagga påminner vi oss själva och varandra om att naturen är oersättlig och behöver vår omtanke.

Högtiden blir också ett tillfälle att vända tankarna till det goda. Naturen är inte slutsliten och vi är många som kämpar för att den ska må bra.

Det finns hoppfulla exempel på då det vänt mot det bättre. Det här är dessutom en fest där naturen är festsalen och vi får njuta, trivas och må bra i naturen medan vi kalasar. Finns det en vackrare dekorerad festlokal än skärgårdsnaturen?

Flaggan i topp och en skål av tacksamhet för vår natur!

Läs fler kolumner av Emilia Nordling här

Dela artikeln

En kommentar: “Fira naturen vid fornelden

  1. Jan-Erik Karlsson skrev

    Tack Emilia för ditt inlägg,du tog ner mig på jorden jag som trott att det är min födelsedag som alltid firas med eldar o flaggning njut alla av naturen som är som bäst nu på hösten o grattis även till alla andra som fyller år samma helg.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter