Förflytta dig till innehållet

Fira med smörgåsbord

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi har i många hem firat skolavslutning och många fina familjefester under vårens sista veckor.
När vi firar något speciellt vill vi bjuda på något gott och någonting som alla kan äta och tycker om. Det är ju inte alldeles lätt att hitta god mat som passar alla och då blir lösningen ofta en buffé.
En kakbuffé eller ett smörgåsbord har ju ofta många olika rätter och då hittar de flesta något gott de kan äta av.
Farmor behöver undvika det sötaste för hon har diabetes, moster har IBS och undviker svårsmälta fibrer för det, gudfar har celiaki och kan inte äta gluten, bästa väninnan och hennes man är veganer så de äter inga animaliska produkter.
Det finns otaliga dieter och många som av hälsoskäl måste låta bli födoämnen.
För oss som kan äta det mesta är buffén ett överflöd och ju fler sorter det finns desto svårare blir det att välja.
Allt kan vi inte välja för då somnar vi före vigselparet har dansat första valsen, hört talet till jubilaren eller studenten kilat vidare.
Livet är litet som ett buffébord, ibland kan vi välja och vi kan alltid drömma och göra planer.
Valen i livet är många och kan bli överraskande svåra, gå eller stanna kvar i ett svårt förhållande? Betala försäkringsräkningen eller sjukhusräkningen den här månaden och skjuta upp den andra till nästa månad? Ta emot cellgifter eller låta bli när cancern förnyar sig för tredje gången? Bjuda halvsyskonen och deras mamma eller låta bli för att mamma blir ledsen? Ibland blir vi bjudna på två fester samtidigt och bara måste välja bort den ena.
Valen har sedan betydelse för andra saker längre fram.
Livets buffébord bjuder på det mesta, vi har inte kontroll över vilka svårigheter vi kommer att möta men vi får också positiva överraskningar som vi inte varit förberedda på.
Någon har sagt att livet är bäst, inte då vi seglar i medvind utan då vi promenerar i lätt uppförsbacke. De hårda kastvindarna eller den varmaste solen är uthärdliga bara i korta stunder, lagom utmaningar håller oss motiverade och sysselsatta. Uttråkad blir man fort om allt är för lätt.
Därför skall vi njuta så länge vi kan välja och om möjligt ta litet av varje.
Den som inte har valmöjligheter får mindre variation men kanske också mindre beslutsångest.
Det viktigaste är att vi inte glömmer att alla skall ha något att njuta av. Eller är din kaka lika god om någon i sällskapet inte får kaka alls? Kan vi göra livet lättare för någon annan om vi planerar litet mera?
Att njuta av det som finns här och nu i stunden är ofta det som ger guldkant på vardagen, solen lyser ju för alla och den vackra busken i parken gläder när vi gör en utfärd dit.
Ett dopp i havet eller en stund på en parkbänk en sommardag kan vi bjuda varandra på, tills vi måste göra större val.
Carita Eklund
diakonissa
Åbo svenska församling

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter