Förflytta dig till innehållet

Finska cupens deltävling i Bike Trial ordnas i Pargas

Malin Johansson
cyklar
Hoggais Trialpark. Här tränar Magnus Karlsson (t.v.) och Alex Penttinen flera gånger i veckan.

I dag lördag är det dags för den första delen av Finska cupen i Bike Trial och från Pargas medverkar 18-åriga Magnus Karlsson i Elite-klassen och 17-åriga Alex Penttinen i B-klassen.

I Hoggais Trialpark, eller Mäkinens park som den också kallas, är det full rulle på måndagskvällen då Magnus och Alex finslipar formen inför helgens stora tävling i Pargas.

Tävlingarna arrangeras av TVC/Biketrials Finland ry Parainen för 22:a gången och för tillfället har man 30 anmälda till tävlingen. De bästa i Finland i varje klass medverkar.

Karlsson ingår i landslaget

Karlsson är förtillfället rankad som tredje bäst i Finland och han ingår också i landslaget. Han har ställt ribban högt – både vad gäller helgens tävling och junior-VM i Glasgow, Scotland i augusti.

– Jag ska försöka ge mitt allt. I junior-VM är målet att ta mig till final.

Karlssons bästa FM-placering är en tredje plats från år 2021 och i junior-VM har han som bäst placerat sig som 16:e.

Från det att Karlsson som 6-åring började med Bike Trial har det hunnit bli en hel del resor utomlands och han har bland annat tävlat i Sverige, Danmark, Polen och Spanien. Men de stora framgångarna utomlands har ännu låtit vänta på sig.

Bike TrialMalin Johansson
Magnus Karlsson har tränat Bike Trial i 12 år.

– Utomlands är det ofta större och svårare banor med mycket publik, vilket har gjort att jag inte ännu har lyckats prestera på topp där, säger Karlsson.

Magnus Karlsson

  • Ålder: 18 år
  • Bor: i lägenhet i Österby i Pargas
  • Studerar: till husbyggare vid Axxell
  • Intressen: Bike Trial. Rankad som tredje bäst i Finland. Tränar tre gånger i veckan i Hoggais Trialpark och på vintrarna inomhus i Manegen i Pargas.

Penttinen som tävlar i B-klassen, en lägre proffsklass, har tillsvidare enbart tävlat i nationella tävlingar.

– Ifjol var jag skadad och tävlade inte alls, säger Penttinen.

Alex Penttinen

  • Ålder: 17
  • Bor: i Pargas
  • Studerar: vid PSG, årskurs 2
  • Intressen: Bike Trial, motorsporter. Tränar Bike Trial två gånger i veckan.

Sparkcykeltävling ordnas för de yngsta

Tävlingarna börjar klockan 12 på lördag och pågår i fyra timmar. I tävlingen finns sex etapper i varje klass och de gör man tre gånger.

För de allra yngsta finns det också en sparkcykeltävling där man får delta gratis. Kaffe och grillkorv finns det också till försäljning för publiken.

Fotnot: TVC/Biketrials Finland ry Parainen håller varje tisdag och torsdag träningar i Hoggais Trialpark. Intresserade är välkomna att komma och testa på Bike Trial. Cyklar finns att låna, men egen hjälm måste man ha med.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter