Förflytta dig till innehållet

Finnvera larmar: Enormt ras i antalet företagsköp i Egentliga Finland – men det finns en osäkerhetsfaktor

grafFinnvera/ÅU
Antalet statligt finansierade företagsaffärer som siktar på tillväxt har rasat i Egentliga Finland.

Antalet företag i Egentliga Finland som bytt ägare med stöd från statliga företagsfinansiären Finnvera har rasat.

I fjol skedde endast 48 sådana ägarbyten i landskapet. Det är den lägsta siffran på tio år, och 40 procent lägre än året innan.

Enligt regiondirektör Seija Pelkonen är raset väldigt oroande eftersom ägarbyten är en del av en livskraftig ekonomi.

– Läget är speciellt och vi kan inte med säkerhet säga varför det ser ut så här. Vi hoppas att ägarbyten har skett utan finansiering från oss, men det saknas samlad statistik som ger ett svar på det.

Utvecklingen är ingen allmän trend i sydvästra Finland för i grannlandskapet Satakunta ökade antalet Finnverafinansierade ägarbyten.

Finansieringen sjönk överlag

En annan utveckling i Egentliga Finland som oroar Pelkonen är att totalmängden finansiering som man beviljade landskapets företag minskade kraftigt i fjol.

I fjol beviljade Finnvera 212 miljoner euro till små, medelstora och midcap-företag här. Året innan var summan 475 miljoner euro.

Även finansieringen till storföretag i landskapet minskade kraftigt.

Det här hänger visserligen ihop med att enstaka större företag fick stor hjälp med sitt driftskapital coronaåret 2021. Sådan finansiering beviljades inte i samma utsträckning i fjol.

Och mängden finansiering är nu tillbaka till normalnivån före coronan.

Men Seija Pelkonen säger till ÅU att även företagarbarometrar pekar på att företagen är rädda för att investera just nu.

– Det är förståeligt med tanke på osäkerheten. Men samtidigt borde man göra investeringar inför framtiden för att bibehålla och öka konkurrenskraften.

kvinnaFinnvera
Seija Pelkonen, regiondirektör för Finnvera i västra Finland.

Finnveras nya giv

Efter en färsk lagändring kan Finnvera sedan några veckor tillbaka erbjuda en direkt exportkredit på upp till 20 miljoner euro till finländska små och medelstora företags utländska kunder.

Krediten fungerar så att det inhemska företaget ansöker om krediten för den utländska köparens del. Beviljas krediten får den utländska köparen minst två år på sig att betala köpet.

Tanken är att tackla problemet med att företag har haft svårt att få liknande krediter via banker trots att Finnvera ställt upp som garant.

Den direkta exportkrediten kan vara intressant för tillverkningsindustrin i landskapet. Seija Pelkonen säger att det finns ett klart intresse för den nya krediten och att man redan diskuterar med företag.

Eftersom den nya krediten blev möjlig att söka först den 10 februari kommer det dock att ta några månader innan de första processerna är klara och de krediterna blir offentliga.

Det är alltså oklart till exempel vilka företag i den maritima branschen som vill utnyttja möjligheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter