Förflytta dig till innehållet

Finnkinos konflikt ger intäkter för biograf i S:t Karins

Henry Erkkilä (t.v) och Antti Juntunen driver biografen Kino Piispanristi i S:t Karins. Foto: TimusYlimaz


I Piispanristi , S:t Karins, finns den självständiga biografen Kino Piispanristi. För tillfället fyller den finska filmen En man och hans baby (Yösyöttö) biosalongerna.
Filmen, som hade premiär förra fredagen, visas inte på Finnkinos biografer. Distributören Nordisk Film och Finnkino kunde inte nå samförstånd gällande hur intäkterna från biljettförsäljningen skulle delas mellan parterna.
Konflikten har varit positiv för Kino Piispanristi som har fått många biobesökare i och med att konkurrenten inte visar filmen. En man och hans baby har också fått mycket uppmärksamhet i och med konflikten mellan filmdistributören och Finnkino.
Men ägarna Henry Erkkilä och Antti Juntunen påpekar att sådana här konflikter inte är bra för branschen.
– Det skapar osäkerhet och kan påverka hela den inhemska filmbranschen. Man kanske inte vågar göra en film om man inte vet om den kommer att visas på de stora biograferna.
Nordisk Film är den största filmdistributören i Finland och Finnkino är den överlägset största biografkedjan i Finland. De säljer 70 procent av biobiljetterna i landet.
Så en konflikt mellan dem har stora konsekvenser för filmbranschen. Och konflikten verkar inte ha tagit slut. På torsdag kom det besked att den svenska storproduktionen Borg som handlar om tennisspelaren Björn Borg inte heller kommer att visas på Finnkino på grund av att distributören och biografkedjan inte nådde en överenskommelse.
Filmen Borg har premiär på fredag. Men Kino Piispanristi visar filmen först fredagen därpå eftersom En man och hans baby fyller salarna ännu hela den här helgen.
Erkkilä tror att Borg också kommer att dra många biobesökare.
Som en liten självständig biograf har Kino Piispanristi ingenting att säga till om angående andelen av biljettintäkterna som de betalar till distributören.
– Vi får ett pris och så bestämmer vi om vi visar filmen eller inte, konstaterar Juntunen.
Procenten av biljettintäkterna som distributören begär påverkas av många olika faktorer och varierar från film till film.
Erkkilä anser att priserna har hållits på en rimlig nivå.

    – Det är också till fördel för distributören att det inte bara finns en biografkedja i landet.

Han konstaterar att Kino Piispanristi antagligen är den enda självständiga biografen som öppnat nära en av de större städerna i Finland de senaste åren.
Och ägarna konstaterar att verksamheten har kört igång riktigt bra. Biografen, som har två biosalonger, öppnade i februari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *