Förflytta dig till innehållet

Finlandssvenskt på vita duken

SOMMARIDYLLEN. Åsa Karlin och Marika Krook är Rosa och Isabella i filmen Underbara kvinnor vid vatten, som bygger på en roman av Monika Fagerholm och regisserades av Claes Olsson. Foto: Pressbild


Finlandssvensk film är huvudtemat för årets Festival för finländsk film. Det här märks tydligt i programutbudet: I de flesta fall är det fråga om svenskspråkiga verk av finlandssvenska filmskapare, men det visas också svenskspråkiga parallellversioner av finska filmer – samt en del filmer som producerats i Sverige.
Festivalens huvudgäst är Claes Olsson, som har en lång karriär som regissör och producent. Av de filmer som förevisas, och som Olsson varit med och producerat i någon roll, kan nämnas ”Häng dej, pojkfan!”, ”En sparv i tranedans”, ”Akvariekärlek” och ”Underbara kvinnor vid vatten” – bara för att nämna några.

1918. Slaget om Näsilinna 1918 berättar om ett österbottniskt kompanis kamp om en postering i det av röda gardet kontrollerade Tammerfors. Foto: Pressbild


På festivalen visas några rariteter, som de tidiga filmerna av Jon Lindström, ”Hemåt i natten” och ”Sista leken”. Den första är en skildring av invandrare i Sverige, den senare ett drama som utspelar sig på Åland.
Filmregissören Åke Lindman uppmärksammas med ”Fem skott i senaten”, ett dramadokument om Eugen Schauman. Ur Jörn Donners långa karriär visas ”Män kan inte våldtas”.
Besökare kan också se filmer yngre finlandssvenska filmskapare, som Peter Lindholm, Klaus Härö och Ulrika Bengts. Vid sidan av det övriga programmet uppmärksammas händelserna 1918 i form av ett kortfilmsprogram.
Det går att köpa biljett till enstaka visningar eller till hela festivalen. Det är fritt inträde till vissa av filmerna.
Evenemanget i Logomo, på Hampspinnaregatan 14 i Åbo, arrangeras av Egentliga Finlands filmcentrum i samarbete med Nationella audiovisuella institutet och Yle.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter