Förflytta dig till innehållet

Finlandssvensk småhusägare i Åbo: Många kände att de var tvungna att välja elavtalet med låst pris

En finlandssvensk som bor i egnahemshus i Åbo håller med uppropet som kräver en ändring på Åbo Energis tidsbundna elavtal. Personen, som vill vara anonym, valde själv att acceptera avtalet för småhusföreningen TPK:s medlemmar. Men han tänker också på andra som gjorde samma val.

Läs också:

Mannen bakom eluppropet mot Åbo Energis tidsbundna avtal: Många trogna kunder lider

– Det finns många ensamstående, änkor eller änklingar, som bor kvar i egnahemshus och kanske inte ens haft möjlighet att flytta. De kan ha det riktigt tajt nu. Även många andra är i samma sits.

Medlemmarna i småhusföreningen fick alltså var och en välja om de nappade på det tvååriga avtalet. Alternativet var väl i första hand börsel på höstens kaotiska elmarknad.

– Det haussades av expert efter expert att det kommer att vara ohållbart höga priser. Det fick många att skriva på. Folk tyckte att de inte hade så mycket val utan kände att de måste låsa priset.

Nu sitter de fast med ett elpris på nästan 30 cent per kilowattimme samtidigt som Åbo Energi några månader senare började sälja mycket förmånligare tidsbundna avtal, säger mannen.

Han tycker att det är ohållbart att kommunala elbolag gör stora vinster samtidigt som folk har det så här.

Gillar inte straffavgiften

Och liksom Tapio Koivisto i vars namn uppropet skapats tycker den finlandssvenska mannen att den kraftigt höjda straffavgiften är uppseendeväckande.

– Jag kikade på mitt tidigare avtal. Där fanns en numerisk siffra – jag tror att den av kring 180 euro för mig – om jag lämnade avtalet. I det nuvarande avtalets finstilta text står det att om man vill lämna avtalet så räknar Åbo Energi godtyckligt ut en avgift enligt den förbrukning de går miste om. Men hur kan de veta vilken förbrukning man kommer att ha? Man kan ju ändra på sin förbrukning och sluta bada bastu, säger mannen.

Han tycker, liksom Koivisto, att det var rätt snabba ryck då egnahemshusinvånarna skulle ta ställning till det nya avtalet.

– Det fanns ingen lucka att vänta i till exempel två månader. Det var mer så att antingen tar man avtalet eller inte.

Åbo Energi meddelade i tisdags att fjolårets rörelsevinst stannade vid cirka 2 miljoner euro. Det var ungefär 20 miljoner euro lägre än året innan, men förklaras bland annat av en nedskrivning på 20 miljoner av bolagets investering i kärnkraftsprojektet Fennovoima. Bolagets styrelse föreslår att en dividend på cirka 20 miljoner euro ska utbetalas till ägaren Åbo stad.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter