Förflytta dig till innehållet

REPORTAGE

Finlands sydligaste skola lever vidare med nya elever – skolmaten får de tillreda själva

Tuuli Meriläinen
utö skola Ida Alanne
Emil Mattsson och Ida Alanne går båda i sexan och detta är det sista året de går i Utö skola.

Det är en grå tisdag morgon då ÅU besöker Finlands sydligaste skola på Utö. Ett stenkast från skolgården, där alla sex elever nu spritter runt och leker kurragömma, ligger havet och Västeruddens militärområde.

– För tillfället har skolan elever i klasserna 2 till 6 och de är från 4 olika familjer. Av dem har fyra elever börjat i skolan nu i augusti, berättar läraren Tytti Pesu innan vi går in i den vita gamla stenbyggnaden där skolan verkat sedan 1884.

utö skolaTuuli Meriläinen
Tytti Pesu som är lärare för Utö skola här tillsammans med nästan alla elever. Från vänster Emil Mattsson, Isa Mattsson, Matilda Alanne, Ida Allane (framme), Jadessa Mäkynen (gul jacka) och Vilma Tuppurainen som är skolgångsbiträde.

Också Pesu är ny på Utö. Precis som barnen började också hon i augusti och har fått lära känna helt nya elever och nya rutiner på ön där allt måste anpassas till förbindelsebåten Baldurs tidtabeller. Eleverna Emil och Isa Mattsson kommer till skolan varje dag från Jurmo, antingen med egen skjuts eller med Baldur. Luca Mellin, Matilda Alanne, Ida Alanne och Jadessa Mäkynen är nya Utöbor. Med under skoldagarna är också skolgångsbiträdet Vilma Tuppurainen från Aspö. Ida och Emil går båda nu i sexan, vilket innebär att skolan blir åtminstone två elever fattigare hösten 2023.

– Nu ska vi repetera inför provet i naturvetenskap, säger Pesu och alla elever plockar fram datorerna och sina skolböcker som de har i sina egna pulpeter.

utö skola Matilda Alanne Luca MellinTuuli Meriläinen
Luca Mellin och Matilda Alanne övar tillsammans inför det kommande provet i naturvetenskap.

De elever som går i samma årskurs sitter tillsammans i små grupper om två och två. Framme vid vita tavlan sitter Matilda, som går i klass 3, och Luca, som går i klass 2, och försöker kombinera rätt bild med rätt namn.

– Är trädet på bilden ett barrträd eller lövträd? Frågar Tuppurainen, och barnen klickar sig vidare på skärmarna.

Pesu berättar att för barn som växt upp i den skoglösa yttre skärgården kan växter som är helt självklara på fastlandet, vara nya bekantskaper. Ett exempel är rönnen.

Tuppurainen och Pesu går som skyttlar mellan eleverna, men enligt Pesu är det inte så svårt att hålla koll på de olika klassernas uppgifter. Eftersom eleverna är så få hinner de uppmärksamma alla elever.

– Det är konstant multitasking, säger Pesu som inte hinner ta några kaffepauser under dagen eftersom hon är med barnen hela tiden. Något lärarrum finns inte.

tytti pesu och Isa Mattsson Utö skolaTuuli Meriläinen
Tytti Pesu har tid att hjälpa och följa med alla elever i klassen, här med Isa Mattsson från Jurmo.

Enligt Pesu är eleverna mycket bra på att leda sitt eget arbete och koncentrera sig. De går också smidigt från en uppgift till en annan. Men skoldagarna måste anpassas till Baldurs tidtabeller på grund av elevtransporten till Jurmo, och därför blir vissa skoldagar 7 timmar långa, vilket kan tära på koncentrationen.

– Den dagen har vi en timme tyst läsning på schemat. Då de får lägga sig på golvet och läsa böcker som jag beställt från Pargas huvudbibliotek, till exempel Neropatin päiväkirja eller Lätkä-Lauri har varit populära böcker, säger Pesu.

Finlands sydligaste skola har troligen också Finlands bästa skolmat, åtminstone om man får tro eleverna. Mellan mars och september äter de riktig restaurangmat på Utö hotell, med efterrätter som eleverna nu saliga räknar upp.

– Plättar, glass, äppelpaj, bärmousse … säger Jadessa Mäkynen

Nu under vintern får skolan tillreda sin mat själv. Tuppurainen plockar fram det frusna ekologiska potatismoset och värmer spenatplättar i mikron. Mäkynen som gjort klart alla sina uppgifter i engelska hjälper gärna till.

– Jag tycker om att laga mat, säger hon och skär tomater och sallad.

Utö skolaTuuli Meriläinen
Jadessa Mäkynen hjälper Vilma Tuppurainen att tillreda dagens lunch.

Medan de äter sin lunch i klassrummet diskuterar eleverna den kommande klassresan då de ska besöka Företagsbyn i Åbo. För dem kommer resan att ta minst tre dagar på grund av Baldurs tidtabeller. Därför hinner de också besöka Impivaara simhall och Åbo slott. Barnen ser också fram emot att få gå på restaurang.

– Jag vill ha sushi, jag har drömt om det redan länge, säger Ida, medan Emil säger att hans favoritmat är hamburgare.

Efter maten fortsätter barnen med att spika små julgranstavlor, och bankandet av hammare ekar i rummen. Det går mot jul i Pargas minsta skola.

Utö skolaTuuli Meriläinen
Matilda Alanne (t.v.), Luca Mellin och Isa Mattsson tillverkar små grantavlor medan sexorna jobbar med sina engelskauppgifter.

”Nu lyssnar jag igen på musik”

Tytti Pesu, lärare vid Utö skola, flyttade till Utö i augusti i år. Hon bor i den så kallade ”Telegrafen”, det vill säga i Finlands sydligaste bostadshus.

Pesu, som såg annonsen om den lediga platsen som lärare i Utö på kuntarekry.fi, säger att hela rekryteringsprocessen från att hon fick höra om det lediga jobbet, till att hon blev anställd, bara tog 10 dagar.

­- Jag är tjänstledig från min tjänst i Reso. Om jag bestämmer mig för att stanna mer än ett år, måste jag säga upp mig.

Hon har fortfarande kvar sin lägenhet på fastlandet, och segelbåten, en Linjett 32, står på land i Reso eftersom det på Utö inte finns några båtplatser för de som bor på hyra.

Tuuli Meriläinen
Tytti Pesu är utbildad musiklärare och spelar trombon på fritiden.

På Utö har hon ingen TV. I stället läser hon gamla böcker som hon aldrig hade tid för hemma, och lyssnar på musik, något hon inte gjorde tidigare. Hon är utbildad musiklärare, och på fritiden trombonist i SUMU big band.

­- I Reso då jag jobbade i en stor skola var dagarna så mättade med ljud att jag inte orkade lyssna på musik, jag hade inte ens på radion i bilen. Här är vardagens ljudlandskap mycket lugnare, säger Pesu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *