Förflytta dig till innehållet

Finlands sydligaste hantverkarbod finns på Utö

Tuuli Meriläinen
En kvinna i en bod med hantverk.

I november är det stilla på Utö, och vädret på tröskeln till december visar sig i alla nyanser av grått. Julbelysningen tänds i den lilla röda stugan, och dörren till Utös lilla hantverkarbod öppnas.

– Hantverksbutiken Binusas hade tidigare bara öppet under sommarsäsongen, men nu när vi bor här på ön har vi kunnat utöka öppettiderna för hantverkarboden Binusas till året runt. Vintertid har vi öppet på lördagar och öppnar gärna dörrarna också om någon ber om det, säger Carita Mellin .

bivaxljus InCa UtöTuuli Meriläinen
Bivaxljus tillverkade av Inca Nurmi.

Carita driver boden tillsammans med dottern Inca Nurmi och andra hantverkare hjälper till vid behov. På sommaren besöktes butiken flitigt, och även under hösten har fler kunder besökt butiken än vad Carita hade kunnat föreställa sig, eftersom hon inte hade någon tidigare erfarenhet.

– Själv tillverkar jag främst barnkläder, men här finns också till exempel smycken av Päivi Hietala , honung av Vilma Tuppurainen från Aspö, Kimalainens intarsiaarbete, Sahalins trä- och jeansprodukter och Tuula Janssons keramik, säger Mellin.

På bordet finns även bland annat vackra snäckskalsljus tillverkade av Eija Riihikorpi och InCa Nurmi bivaxljus i flera olika färger. Plåtugnen i hörnet skapar en speciell atmosfär i butiken. Enligt Carita har alla produkter varit av intresse för besökarna och alla är handgjorda.

mössa utöTuuli Meriläinen
En ny mössa för den som vill minnas var hon eller han varit.

Carita trivs med det lugna livet på Utö. Hantverkarbutiken tar hon dock hand om vid sidan av sitt huvudjobb. På dagarna tar hon, som familjedagvårdare för Pargas stad, hand om de barn under skolåldern som tidvis finns på ön. Hon är också öns sömmerska och gör reparationsarbete om det finns arbete och tid.

Carita flyttade till ön från Åboregionen främst på grund av sin son Luca.

– Han har adhd och han var överbelastad i staden och vi ville ha en lugnare och tryggare uppväxtmiljö, säger Carita. Så klart flyttade jag hit också för min egen skull. Jag väntar på höststormarna!

Carita säger att hon och hennes familj tyvärr inte kommer att fira jul på Utö.

Hantverkarboden Binusas UtöTuuli Meriläinen
Hantverkarboden Binusas är nu öppen också utanför högsäsong. – Boden är öppen på lördagar och man kan också be att någon öppnar andra tider, säger Carita Mellin.

– Vi tillbringar julen i Frankrike med min syster. Familjen är definitivt det viktigaste på julen. Det ingår även julmat, julsånger och glögg. Gåvorna öppnas först på juldagens morgon enligt fransk jultradition.

– Luca och jag har lyssnat på julsånger i en månad redan och tagit oss till fyrkyrkan för adventsandakten, berättar Carita.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter