Förflytta dig till innehållet

Finlands största vinterjippo för studerande flyttar in till Åbo centrum – tusentals släpper loss vid Salutorget i februari

Så här såg det ut på Puolalabacken för ett år sedan. I februari ordnas det här jippot nere vid Salutorget. Foto: Annina Suominen


Det utdragna arbetet med att förnya Puolalaparken i Åbo innebär en flytt för det populära evenemanget Pikkulaskiainen ned till Auragatan.
– Det fanns inte riktigt andra alternativ än Auragatan, så vi kläckte en idé om att samtidigt försöka förnya evenemanget, säger Henrik Parviainen, studerande och ansvarig för de praktiska arrangemangen.
Pikkulaskiainens backjippo ordnas i år på torsdag eftermiddag den 13 februari. Arrangörer är studerandeföreningen vid Turun Kauppakorkeakoulu, som är en del av Åbo universitet.

Arrangörer hoppas på natursnö

Pikkulaskiainen är något av en motsvarighet till Fastlaskiainen på Vårdberget, men klart större.
– Vi räknar med fyra–femtusen åskådare till Auragatan, säger Parviainen.
Backen på Auragatan sträcker sig från Mariegatan ned till Salutorget.
– Vi hoppas kunna använda oss av natursnö, men det ser lite illa ut. Snö får vi i alla fall från ishallen, säger Parviainen.
Snön på gatan packas hård på samma sätt som man gjort på Puolalabacken. Det sker med så kallad vibratorplatta, sådana som används för att packa jordmassor.

Stänger inte gatan helt

Trots att Auragatan ska bli en pulkabacke ska det vara möjligt att använda gatan för servicekörning eller räddningsuppdrag, säger torgövervakare Reima Kastman.
– Det hela försvårar säkert trafiken till och från torget, men stoppar den inte helt.
Alla på torget har inte än fått besked om alla detaljer, men det ska ske omgående, säger torgövervakare Teemu Rissanen. Han förstår att det finns torgförsäljare som känner dig trängda och att känslan förstärks av det pågående torgparkeringsbygget.
Rissanen hoppas också på förståelse från kundernas sida.
– Man kanske inte hittar sin egen försäljare på det ställe där man alltid har gjort det, men nog någonstans riktigt nära.

Estrad och servering

Arrangörerna har tillstånd att börja förbereda området redan dagen innan, onsdag den 12 februari. På torget byggs också en estrad och ett särskilt utskänkningsområde.
Flytten av ett evenemang med tusentals glada studerande ned från Puolalabacken till stadens centrum har krävt en hel del planering. Auragatan stängs delvis av, men inte helt, då snöbacken byggs, används och forslas bort.
– Det här krånglar säkert till det för trafiken men vi har förhandlat och förberett det här i samarbete med både räddningsverket och torgövervakare, säger Parviainen.

Finlands största

  • Pikkulaskiainen i Åbo har ordnats sedan 1991, men det är från och med 2009 som jippot formats till det som nu är Finlands största vinterjippo för studerande
  • Evenemanget omfattar också flera efterfester med kända artister på flera scener och i restauranger. Det är bara en del som hinner med till backjippot, totalt brukar antalet sålda biljetter stiga till 10 000.
  • Det andra stora pulkajippot i Åbo, Fastlaskiainen på Vårdberget, ordnas i år tisdagen den 25 februari. Bakom det evenemanget hittas studentkårerna vid Åbo Akademi, Åbo universitet, Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia.

Uppdaterad 17:54 med rätt veckodag för Fastlaskiainen.
LÄS OCKSÅ:

Fiskhandlare räknar med tre dagars intäktsförlust: ”Staden har missat i informationen”
Entimmeståget, en bastupulka och andra kreativa konstruktioner åkte ner för Puolalabacken – se video från Pikkulaskiainen!

Dela artikeln

2 kommentarer: “Finlands största vinterjippo för studerande flyttar in till Åbo centrum – tusentals släpper loss vid Salutorget i februari

  1. Miika Alhopuro skrev

    Fastlaskiainen på Vårdberget ordnas på Tisdagen den 25 Februari, inte lördagen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter