Stor dramatik då Finland skrev fotbollshistoria – Åbos och Runosbackens stolthet Lukas Hradecky var sista låset

Privat
Fotbollsstadion i Köpenhamn, Parken.

Finland skrev fotbollshistoria i sin första match i fotbolls-EM, då Finland ruvade Danmark på segern med siffrorna 0-1.

Danmark hade spelövertaget under första halvleken och hade betydligt fler målchanser än Finland men det var .Joel Pohjanpalo som nickade in Finlands och matchens enda mål.

En annan matchhjälte var målvakten Lukas Hradecky, som tv-kommentatorerna också flera gånger berömde som Runosbackens limstift, då han gång efter annan var det sista låset i Finlands försvar. Han räddade också en straff som Danmark fick med 75 minuter spelade.

Hradecky fick i slutet av matchen sällskap av inte mindre än två andra Åbobor på plan, då Joni Kauko och Marcus Forss byttes in

Men matchen var både dramatisk och tragisk. Den avbröts i slutet av den första halvleken.

Danmarks Christian Eriksen föll då handlöst ihop på planen. Att hans situation var mycket allvarlig blev genast uppenbart. Efter en dramatisk stund av hjärt- och lungräddning rullades han ut på bår.

Han fördes till sjukhus och hans tillstånd är stabilt, meddelade det danska bollförbundet 45 minuter senare. Ytterligare en stund senare meddelade Uefa att matchen återupptas.

Matchen stod 0-0 när den avbröts i den 41 minuten.

Uppdateringen om Eriksens stabila tillstånd gjordes 20.55. Uppdateringen om att matchens fortsätter gjordes 21.15. Uppdateringen om utgången av matchen gjord 22.33.