Förflytta dig till innehållet

Finlands lucias nya vagn byggs i Karis – ska klara både spårvagnar och luciakronan

Agneta Sjöblom
Bygger fint för lucia. Snickarstuderande Leif Nylund tillsammans med Axxell-lärarna Thomas Lindberg och Peter Fyhrqvist. Den nya luciavagnen som planerats och för tillfället byggs på skolan i Karis ska vara klar för leverans i slutet av november.

Vem blir Finlands Lucia 2022? Det återstår att se.

Det man däremot vet är att hon och hennes tärnor kommer att färdas i ett nytt ekipage, tillverkat av vuxenstuderande på Axxell i Karis.

Den nya luciavagnen är ett samarbete mellan vuxenstuderande från skolans snickar-, målar- och elmontörsutbildningar och något man jobbat på sedan höstterminens start.

– Vi gör kundarbeten av olika slag även annars, men det här har varit ett extra roligt och motiverande uppdrag eftersom alla kunnat vara delaktiga och ägna sig åt sina specialområden, säger snickarutbildningens lärare Peter Fyhrqvist.

Agneta Sjöblom
Vagnbygget. Det gäller att beakta både sådant som luciakronans höjd och spårvagnstrafiken i Helsingfors då Finlands lucia ska få ny vagn.

Lucia ska synas bättre

På Samfundet Folkhälsan, som håller i trådarna för Finlands lucia, har planer på en ny vagn funnits redan en längre tid.

– I den gamla vagnen syntes lucia inte så bra – hon har suttit ganska lågt ner, vilket gjort att publiken som stått längre bak inte sett henne under kortegen. I den nya vagnen ryms dessutom fler tärnor, säger Folkhälsans Johanna Savander och Patrik Lindholm.

Att kunna vända sig till Axxell med vagnsbeställningen kändes bra.

– Eftersom luciadagens program, luciabesöken och luciainsamlingen är en helhet som skapas av en stor mängd engagerade frivilliga föll det sig naturligt att också för vagnens del ha ett samarbete som bägge parter har glädje av.

Agneta Sjöblom
Vagnbygget. Det gäller att beakta både sådant som luciakronans höjd och spårvagnstrafiken i Helsingfors då Finlands lucia ska få ny vagn.

Med själ och hjärta

På Axxell har man gått in för uppdraget med själ och hjärta.

I skolans verkstad hittas flera olika prototyper av snöflingsdekorationerna och av de LED-upplysta lyktorna som ska pryda vagnen. Också då det gäller utformningen av den snäckformade tronen där lucia ska sitta har man testat olika varianter.

Utformningen är viktig. Luciavagnen ska vara vacker!

– Vi har fått beakta saker såsom höjden på luciakronan och spårvagnstrafiken. Vagnen och snäckan ska rymmas under spårvagnsledningarna, säger Peter Fyhrqvist.

Leif Nylund som går snickarutbildningen tycker att vagnen varit ett bra övningsarbete.

– Vi har fått svarva, fräsa och limma. Dessutom har det varit viktigt att slutresultatet blir snyggt. Parallellt med vagnen jobbar vi med andra projekt, vilket man också får vara beredd på att göra i arbetslivet, säger han.

Dras av bil, inte häst

Att den nya vagnen kommer att bli dragen av bil i stället för häst har praktiska skäl. Att klara folkmassor och kamerablixtar är krävande för hästar och förutsätter specialträning. Men de facto handlar det också om återgång till tidigare tradition.

– Innan den hästdragna vagnen togs i bruk åkte Finlands lucia faktiskt med lastbil tillsammans med sina tärnor, berättar Johanna Savander och Patrik Lindholm.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter