Förflytta dig till innehållet

Finlands framtida Natopolitik kräver ökade gemensamma insatser

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Säkerhet. Finland har avancerat till försvarsalliansen Natos tambur. Vägen är fortfarande stenig med många farliga kurvor.

Vi vet inte med säkerhet när Turkiet eller Ungern kommer att ratificera Finlands eller Sveriges ansökan till Nato.

Finlands medlemskap i försvarsalliansen Nato har varit en av Samlingspartiets centrala målsättningar sedan vår partidag 2006.

Vi anser att kombinerat med ett starkt nationellt försvar så är medlemskapet det bästa sättet att värna om vårt lands säkerhet, integritet och självständighet. Den territoriella integriteten är grunden för att vi kan stå för våra invånares välfärd.

Rysslands anfallskrig i Ukraina har radikalt ändrat på Europas säkerhetsmiljö.

Det är ett faktum att vi inte kommer att återgå till gamla säkerhetsstrukturer. En sak är klar. Vi måste fortsätta att ge vårt stöd till Ukraina fram till den dag då ryska trupper retirerat från Ukraina och fred åter råder i Europa.

Ryssland visar inga tecken på att retirera från Ukraina.

I Rysslands intresse är att skapa oenighet i Europa.

Därför är det speciellt viktigt att Finland arbetar för att EU fortsätter att enat stöda Ukraina och fördöma Ryssland. Hur klichéaktigt det än låter så är det sant: vi är lika starka som vi är enade.

EU:s militära stödinsats för Ukraina är ett exempel på åtgärder på EU-nivå. Från Finland kommer högst 50 soldater i utbildnings- och rådgivningsuppdrag att delta.

När Finland blir en av medlemmarna i Nato kommer Finlands Natopolitik inte att uppstå av sig själv.

En av Samlingspartiets viktigaste målsättningar för följande mandatperiod är att strömlinjeforma Finlands försvar och andra strukturer till försvarsalliansens.

Vi har kommit långt på vägen men det finns mycket vi kan göra. Lika viktigt är det att Finland håller fast vid målsättningen om att lägga två procent av BNP på försvarsutgifter.

Samlingspartiet har föreslagit att man etablerar en arbetsgrupp för att utreda vilka slags behov det finns att utveckla Finlands försvar på lång sikt.

Speciellt i början av medlemskapet är det viktigt att vara en aktiv medlem som sitter med vid alla bord där beslut fattas. Då kan vi bäst värna om vårt lands säkerhet.

Anne-Mari Virolainen
Riksdagsledamot (Saml)
Riksdagskandidat
S:t Karins

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter