Förflytta dig till innehållet

Finlands första jetdrivna jaktplan visas upp i Åbo i sommar – första flygningen i Finland sedan 1965

Jyri Mattila blir den första piloten på över 50 år som kör ett Vampire-plan i Finland. @NHFS


I sommar kommer en finländsk De Havilland Vampire att lyfta från marken för första gången på över 50 år. Flygningen är en del av Finlands flygförbunds jubileumsuppvisning
Vampire var det finska flygvapnets första jetdrivna jaktplan. Planet manövreras av Åbobon Jyri Mattila, konstflygare, testpilot för flygvapnet och ordförande för Åbo flygklubb.
Det finska flygvapnets jetmotorera inleddes i januari 1953, då tre ensitsiga Vampire-plan levererades till Björneborg från Storbritannien. Ungefär samtidigt började också andra länder som Sverige och Norge använda den brittisktillverkade Vampire-modellen.
Vampire användes till år 1965, då överste Aimo Huhtala blev den sista piloten att göra en flygning med planet i Finland – fram tills nu.
– Det är otroligt att få visa upp ett Vampire-plan i Finland, och dessutom under en flyguppvisning som arrangeras av den egna flygklubben i Åbo. När man sitter i planet känner man dess historia och förflyttas tillbaka 60 år i tiden till jetperiodens begynnelse, säger piloten Jyri Mattila.
Mattila har flugit Vampire-plan för norska Flyvåpnets Historiske Skvadron på olika tillställningar i andra länder.

Krigstida plan flyger igen

Flygningen är en del av Finlands flygförbunds 100-årsuppvisning som ordnas 15–16 juni på Åbo flygfält.
Under tillställningen får man se bland annat formationsflygning, sportplan, konstflygning och räddningshelikoptrar.
Flygvapnets veteraner hedras med en uppvisning i formation med tre krigstida plan: en brittisk Gloster Gauntlet, en finsk VL Viima och en tysk FW-44 Stieglitz.
Uppvisningen arrangeras av flygförbundet i samarbete med bland andra Finavia och Åbo stad.

De Havilland Vampire. @NHFS

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter