Förflytta dig till innehållet

Finlands första flytande LNG-terminal placeras i Fortums hamn i Ingå

Fortum
Fortums hamn i Ingå

I Finlands strävan att göra sig oberoende av rysk gas har Gasgrid Finland och Fortum undertecknat ett intentionsavtal om att Finlands första flytande LNG-terminalfartyg Exemplar placeras i Fortums hamn i Ingå, meddelar Fortum i ett pressmeddelande på torsdagen.

Ingå har en optimal djuphamn i närheten av gasledningarna som i huvudsak förser industriella slutanvändare i Finland och Baltikum med gas.

Hyr i tio år

Gasgrid Finland hyr det flytande LNG-terminalfartyget av Excelerate Energy Inc. under en period på tio år. Målsättningen är att ha terminalen klar för ibruktagning redan nästa vinter.

Fartygets kapacitet är tillräckligt för att tillgodose naturgasbehovet i såväl Finland och Estland. Gasleveranserna från Ryssland till Finland upphörde i maj.

– Det är viktigt för vår ekonomi att den flytande LNG-terminalen tryggar gasförsörjningen för vår industri. Nästa steg är att säkerställa att terminalen är klar för drift inom utsatt tidtabell, konstaterar Finlands näringsminister Mika Lintilä.

– Fartygsprojektet är väldigt viktigt för att garantera försörjningstryggheten av naturgas i Finland och Baltikum, vilket även är orsaken till att det brådskar. Ingå utgör ett utmärkt läge för fartyget, eftersom hela Östersjöregionen omfattas av behovet av terminalen, säger Olli Sipilä, vd för Gasgrid Finland.

”Optimalt läge”

Även på Fortum gläds man över beskedet.

– Vår hamn i Ingå har ett optimalt läge för vårt lands första flytande LNG-terminal. Hamnen ligger intill vårt avvecklade kolkraftverk och har en infrastruktur som är så gott som färdig för att tas i bruk. Vår framtida plan är att fortsatt utveckla området för industriell verksamhet och därmed bidra till att minska koldioxidutsläppen i samhället, konstaterar Fortums vd Markus Rauramo.

Fortums hamn i Ingå har en djup farled ända till hamnen samt en färdig kaj och är belägen nära Balticconnectors gasledning mellan Finland och Estland.

Hamnen ligger i Ingå vid Fortums industriområde i Joddböle, cirka 60 km väster om Helsingfors.

Fortum äger hamnen som drivs av Inkoo Shipping Oy. Hamnen hanterar torra bulkvaror, såsom fasta bränslen från kraftverk.

Hamnen är en djuphamn, vilket innebär att den rymmer den flytande LNG-terminalen ”Exemplar”. Det flytande LNG-terminalfartyget är (är 291 m långt och 43 m brett. Det har en volym på cirka 151 000 kubikmeter och motsvarar cirka 68 000 ton LNG eller flytande naturgas när den är fullt lastad. Denna mängd innebär cirka 1 050 GWh energi.

Hamnen ligger väl till, endast ca 1,5 km från Balticconnectors naturgasledning som förbinder de finländska och baltiska ländernas gasmarknader.

Fortum drev fram till stängningen år 2016 Nordens största kolkraftverk i Ingå. Då anläggningen avvecklades år 2020 återvanns över 90 procent av materialet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter