Förflytta dig till innehållet

Finlands finaste skolgård?

Nytt och fint område. Ida Nyholm t.v. och Wilma Friberg står på händer, och trivs förträffligt den här första skoldagen i åk 2.

De 141 eleverna i Amosparkens skola i Kimito har fått hälften större skolgård och på samma gång fina möjligheter att spela många bollspel, eller annars röra på sig.

Den gamla centralidrottsplanen mellan Åbovägen och skolan har under sommaren dränerats, höjts upp en halvmeter, fått ny yta och försetts med det mesta som man kan behöva i frågan om friidrott och bollspel.

– Nu kan gymnasiet och högstadiet komma hit och ha gymnastiklektion samtidigt som våra elever har rast och också vistas där, många ryms här samtidigt, säger Pia Lindfors, rektor vid Amosparkens skola.

– Kvällstid kan också många andra användare ha nytta av den här satsningen, inte minst friidrottare som vill träna, säger fritidschef Bosse Ahlgren.

Det är han som har designat det som nu under sommaren har byggts. Önskemål från lärare och elever har beaktats, och nu finns det en inhägnad för slägga och diskus, löpbanor, möjlighet till stavhopp och tresteg. Det finns en minibasketplan och så ett inhägnat allaktivitetsområde med konstgräs, stort nog (52×60 m) för både fotboll och andra bollsporter.

– Bra att det är inhägnat. Då flyger bollar inte ut på löpbanorna, det är lättare att övervaka och flera bollspel kan vara i gång tillika. Till exempel en korgbollsmatch, två fotbollsmatcher och dessutom innebandy, säger Lindfors.

Att allt det här finns inom en halv minuts promenad från skolans trappa är ett extra plus – då hinner eleverna dit också under korta raster. Och konstgräset gör området användbart året runt. På vintern kan det bevattnas och bli isbana.

Finlands finaste skolgård?

– Åtminstone om man beaktar kommunens alla fina skolgårdar så borde vi ligga i topp i landet, säger Ahlgren.

Det fanns cirka 800.000 euro för att bygga om den gamla centralidrottsplanen som var i dåligt skick, och om vårarna ofta så vattensjuk att eleverna inte fick vara där på rasterna. Det gjorde att deras skolgård blev väldigt begränsad efter att Silva-daghemmet byggdes som en flygel till skolhuset.

– Nu är det första hösten på flera år som vi får starta höstterminen utan att vare sig något packande, flyttande eller byggande är aktuellt. Nu är vi verkligt nöjda, säger Lindfors.

Också avfarten från Åbovägen, parkeringsområdet och hela trafikarrangemanget vid skolan har gjorts om och fått ny asfalt.

– Och belysning ska vi få , det är otroligt viktigt med tanke på mörka morgnar då väldigt många bussar och bilar kommer ungefär samtidigt, säger Lindfors.

Och eleverna då, vad säger de?

Jo, de har så bråttom med att sparka fotboll och stå på händer att de just inte hinner säga något alls annat än ”jo, det är fint”.

Men man ser att de trivs.

Motionsglädje på rasterna – här dribblar Max Avellan med bollen, Emil Sjöberg t.h. Båda går i åk 2. Bosse Ahlgren och Pia Lindfors skymtar t.v.

Mycket rum för ”spring i bena”. Åbovägen skymtar i bakgrunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter