Förflytta dig till innehållet

Finlands Bank varnar för förhöjda bolånerisker

Finlands Bank vill dämpa hushållens skuldsättning och skärpa reglerna för bankernas utlåning av kapital till bostadsköp. Enligt Finlands Bank hotar den ökade skuldsättningen att försvaga landets förmåga att klara framtida ekonomiska kriser.

— Vi måste se över lånetaken och amorteringstiderna för bolånen, säger Marja Nykänen, vice ordförande i Finlands Banks direktion.

Utlåningen av bostadslån har ökat markant sedan i somras, vilket har höjt på hushållens sammanlagda skuldbörda.

— Vi ser en tydlig utvecklingstrend där allt fler hushåll beviljas allt längre amorteringstider på upp till 35 eller 40 år. Lånebeloppet är ofta alltför stort i förhållande till de årliga nettoinkomsterna. Det här är oroväckande, säger Nykänen.

Enligt Finlands Bank avviker bankerna allt oftare från grundregeln att bevilja amorteringstider på högst 20-25 år.

— Problemen med alltför stora lån och överlånga amorteringstider gäller inte dem som köper sin första bostad. Det är äldre åldersgrupper som allt oftare låter bli att anpassa lånesumman till inkomstnivån.

Vill införa skuldtak och kortare lån

Finlands Bank vill nu införa ett inkomstrelaterat skuldkvotstak och begränsa den maximala löptiden för nya bostadslån. Banken föreslår ett skuldkvotstak på 500 procent som ställs i relation till den årliga nettoinkomsten och betalningsförmågan.

Utöver detta vill Finlands Bank begränsa bostadsaktiebolagens skuldsättning eftersom höga skuld- och bolagsvederlag ”kan fördunkla bostadsköparnas uppfattning om de totala boendeutgifterna”.

— Vi behöver framför allt fler bostäder till skäliga priser för medelinkomsttagarna för att undvika en situation där hushållen tvingas köpa bostäder som de inte har råd med, säger Nykänen.

Enligt Finlands Bank finns det skäl att gardera sig för stigande kreditförluster som kommer med en viss fördröjning efter coronakrisen.

— Vi har ännu inte sett pandemins konsekvenser för bankerna och företagen säger Nykänen.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter