Förflytta dig till innehållet

Finlands åldersgräns för Astra Zenecas vaccin kan komma att slopas

På tisdag möts den nationella expertgruppen för vaccinfrågor för att diskutera om Finland kunde börja ge Astra Zenecas coronavaccin också till äldre.

Forskningsresultat från såväl England som Skottland har visat att Astra Zenecas vaccin fungerar väl även för äldre, säger expertgruppens ordförande Ville Peltola.

För tillfället ges Astra Zenecas vaccin endast åt finländare under 70 år, men det kan bli aktuellt att antingen höja eller helt slopa åldersgränsen efter tisdagens möte.

— Jag vill betona att den gränsen slogs fast för att det inte fanns tillräckligt med forskning kring vaccinets effekt hos äldre, inte för att man skulle ha känt till några problem kring att ge vaccinet åt äldre, säger Peltola.

Flera andra länder i liknande tankar

Peltola säger att expertgruppen ska fördjupa sig i den nya forskning som gjorts i Storbritannien där även äldre fått vaccinet.

— Man har nu hunnit följa upp hur de reagerat på vaccinet och vilken effekt det haft på dem. Det är väldigt välkomna uppgifter, eftersom det i tidigare forskning kring vaccinet ingick väldigt få äldre personer, säger Peltola.

Den 10 februari gick även världshälsoorganisationen WHO:s experter ut med en rekommendation om att Astra Zenecas vaccin kan ges till personer över 65 år.

Till följd av den nya forskningen har flera andra europeiska länder också börjat se över sina åldersgränser för vaccinet. Exempelvis meddelade Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens i tisdags att Sverige överväger saken. Frankrike har redan fattat beslutet att vaccinet kan ges också till personer över 65 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter