Förflytta dig till innehållet

Finland måste förbli kärnvapenfritt

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Finland i Nato. En av de viktigaste frågor vi, som ny medlem i NATO, står inför gäller placeringen av vapenförråd i vårt land.

Enligt förslaget till DCA-avtal med USA förbinder vi oss att ge amerikanska trupper tillgång till ett antal områden och upprätta vapenförråd på dem, utan insyn i vilka vapen det gäller.

I de bilaterala förhandlingarna om det militära samarbetet mellan våra länder har vi framhållit att våra lagar inte tillåter införande av kärnvapen i vårt land, men våra möjligheter att övervaka att den här lagen följs har lämnats öppna på ett oroväckande sätt.

I motsats till Atlantpaktens övriga medlemmar ligger Finland vägg i vägg med Ryssland och endast 200 kilometer från S:t Petersburg. Det är därför av avgörande betydelse för vårt lands säkerhet att vårt militära försvar inte uppfattas som ett hot av vår stora östra granne. Ifall USA skulle placera kärnvapenmissiler här, skulle ryssarna ha mycket svårare att skydda sig mot dem än mot missiler, som avfyras på längre avstånd.

”Anfall är bästa försvar” framhöll i tiden Carl von Clausewitz och den regeln har USA tillämpat bland annat i kriget mot Irak.

Orsaken till att vi har anslutit oss till Nato är att minska risken för ett ryskt anfall mot vårt land.

Det är av yttersta vikt att det här beslutet inte leder till motsats resultat.

Vi kan inte låta Finland bli en förpost för en västlig kärnvapenattack mot Ryssland.

Gustav Wickström

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter