Förflytta dig till innehållet

Finland går med en formstark fotbollstrupp mot topplaget Skottland

två damer på fotbollsplan
Förbundskapten Anna Signeul är mycket nöjd med speltruppen som möter Skottland i EM-kvalmatchen den 27 oktober. Linda Sällström ingår i truppen. Foto: Sebastian Backman/SPT

Förbundskapten Anna Signeul tog på fredagen ut en 25 spelare stark trupp till den kritiskt viktiga EM-kvalmatchen mot Skottland som spelas den 27 oktober.

Finlands EM-kval skulle egentligen fortsätta i september med viktiga hemmamatchen mot Portugal och måstematchen på bortaplan mot Cypern men coronasituationen satte stopp för de planerna.

Finlands återstående matcher:

27.10 Finland-Skottland

1.12 Skottland-Finland

Februari 2021: Finland-Portugal, Cypern-Finland.

I stället fortsätter EM-kvalet med hemmamatch mot gruppens på förhand tuffaste motståndare Skottland den 27 oktober. Lagen möts på nytt i Edinburgh den 1 december medan Finlands flyttade matcher spelas i februari då största delen av de övriga kvalgrupperna redan är avgjorda.

— Vi skulle ha velat spela i september och få några matcher inför de avgörande matcherna mot Skottland. Men med tanke på allt som händer i världen med coronaviruset, så är vi bara glada att få spela, säger Signeul.

Finland leder för tillfället sin grupp med tre segrar och en oavgjord mot Portugal som saldo. Skottland har bara spelat och vunnit två matcher, Portugal har en seger och en oavgjord match.

EM-kval, grupp E:

Finland 4 3 1 0 16–2 10

Skottland 2 2 0 0 13–0 6

Portugal 2 1 1 0 2–1 4

Albanien 5 1 0 4 3–17 3

Cypern 3 0 0 3 0–14 0

Dessa tre gör upp om gruppsegern som ger en säker EM-plats samt om andraplatsen som för tre grupptvåor blir en EM-biljett och för de övriga en skjuts till kvalets playoffskede.

Finland har ett unikt läge då man vet slutresultaten i övriga grupper inför kvalavslutningen i februari.

Positiva besked från Damallsvenskan

Fotbollsvärlden har på många håll stått still under sommaren men i Nationella ligan och i Damallsvenskan har seriespelet rullat på. Då ungefär hälften av landslagstruppen håller till i dessa ligor har Signeul fått en bra bild var spelarna står.

Och hon är imponerad.

— Alla våra spelare i Sverige spelar bra. Jag är väldigt glad över det. De blir bättre och bättre hela tiden. För att ge några exempel så har Emma Koivisto och Natalia Kuikka gjort det fantastiskt bra i Göteborg och Eveliina Summanen har gjort en fin säsong i Kristianstad, de kämpar om den tredje platsen i Champions League. Jag tycker att Eveliina är Kristianstads bästa spelare i år – fast jag är lite partisk, säger Signeul.

Dessutom har Olga Ahtinen fått massvis av ansvar i Linköping och Elli Pikkujämsä har tagit en plats i Örebros startelva. För att nämna några till formstarka lirare. Inte undra på att förbundskaptenen är nöjd.

HJK:s Essi Sainio gör comeback i landslaget efter en paus på tre år. Umeå IK:s Eva Nyström är truppens enda debutant.

— Jag är väldigt glad över att få presentera den här truppen. Vi har 25 spelare och konkurrensen är hård. Det blir intressant att spela igen.

Bekant motståndare

Den följande motståndaren Skottland känner Signeul till bra. Hon fungerade som förbundskapten för Skottland i tolv år fram till 2017 som kulminerade i en historisk första EM-turnering.

— I deras trupp finns bara en spelare som är ny för mig. Av 25 spelare känner jag 24.

Under Signeuls tid utvecklades den skotska fotbollen med stormsteg. Den fotbollstokiga nationen hungrar definitivt efter en ny EM-plats.

— De har en bra förståelse för spelet och är tekniskt skickliga. De vill hålla boll och slå till på kontringar. De kan bryta sig igenom försvaret, de har bra huvudspelare och har bra skott. De är ett tufft lag och jag ser fram emot att spela mot dem. Vi har allt i våra egna händer och vi vill fortsätta vårt uppdrag att nå EM.

Finlands spelartrupp till EM-kvalmatchen mot Skottland (namn, klubb, matcher/mål i landslaget):

 

Målvakter: Tinja-Riikka Korpela Everton FC 93/0, Paula Myllyoja Pink Bari Calcio Femminile 3/0, Anna Tamminen Åland United 6/0.

Försvarare: Anna Westerlund Åland United 126/4, Natalia Kuikka Kopparbergs/Göteborg FC 54/3, Anna Auvinen Inter Milan 17/0, Tuija Hyyrynen Juventus FC 108/2, Emma Koivisto Kopparbergs/Göteborg FC 57/2, Elli Pikkujämsä KIF Örebro 3/0.

Mittfältare och anfallare: Eveliina Summanen Kristianstads DFF 23/2, Adelina Engman Montpellier Hérault SC 68/7, Ria Öling Växjö DFF 42/8, Olga Ahtinen Linköpings FC 30/3, Emmi AlanenVäxjö DFF 79/19, Nora Heroum Brighton and Hove Albion 75/1, Julia Tunturi Eskilstuna United 26/0, Iina Salmi Valencia CF 12/1, Juliette Kemppi London City Lionesses 54/4, Kaisa Collin Eskilstuna United 23/4, Sanni Franssi Real Sociedad 41/2, Linda Sällström FC Paris Féminines 102/46, Jutta Rantala Kristianstads DFF 1/1, Jenny Danielsson AIK 26/6, Eva Nyström Umeå IK 0/0, Essi Sainio HJK 47/3.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *