Förflytta dig till innehållet

Finland första landet i världen som flaggar för naturen

finlands flagga, vit med blått kors, vajar i vinden

Finland blir det första landet i världen som har en egen flaggdag för naturen. Inrikesministeriet har gett ett förordnande om flaggning på Finska naturens dag den sista lördagen i augusti, det vill säga den 26 augusti.

Flaggningen utgör kulmen för Naturens dagar som ordnats Finland 100-årsjubileum till ära. Naturens dagar består av hundratals arrangerade och spontana naturevenemang.

Tre Naturens dagar har hållits och fått finländarna att gå ut i skog och mark i februari, maj och juni.

Finländarna uppmuntras att flagga och fira flaggningsdagen på sitt eget vis. Den som inte har någon flagga eller flaggstång kan delta i någon av de högtidliga flagghissningarna som ordnas på olika håll i landet, klä sig i blåvitt, fotografera det vackra landskapet, pryda dagen med småflaggor eller baka en blåvit kaka. Med hashtaggarna #liputanluonnolle, #liputan och #flaggar kan man dela stämningen på sociala medier.

Projektchef Joel Heino berättar att flaggdagen för naturen till en början ordnas bara i år men målet är att den införs som en bestående flaggdag i kalendern.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter