Förflytta dig till innehållet

Finland dansade sig till EM – ”Det är helt sjukt”

Jasse Tuominen var den som gjorde segermålet och såg till att Finlands herrlandslag nu spelar i en storturnering för första gången någonsin. Foto: John Byman


På pappret var det en lätt uppgift. Motståndarna Liechtenstein ligger på 181:a plats på världsrankingen och har inte vunnit en enda match i EM-kvalet.
Seger var det som behövdes och EM-biljetten var så gott som kirrad.
Men den finska idrottsjälen är en inbiten pessimist. I landslagets historia finns ett landslag lett av Richard Møller Nielsen som 1997 släppte in ett biljardmål på övertid mot Ungern och missade chansen till EM i sista minuten.
Där finns också ett landslag lett av Roy Hogdson som 2007 storspelade mot Polen och Portugal, men missade EM på tappade poäng mot lilleputtar som Azerbajdzjan och Armenien.

Spelade humppafotboll

Men den här gången fanns ingen tvekan, ingen försiktighet. En fullsatt Tölö fotbollsstadion kokade, och från minut ett dansade Finland.
Det var inte någon sambafotboll, kanske, men en ordentlig finsk humppa malde målvetet igång mot gästernas mål.
Det gav så när utdelning i den sjätte minuten när Pyry Soiri smällde in en boll i nätmaskorna bakom Benjamin Büchel i Liechtensteinarnas mål. Men målet blev knappt bortdömt för offside.
Liechtenstein ställde upp kompakt som en sandsäck, och finländarna fick jobba för att komma igenom. Bollen lämnade knappt Liechtensteins planhalva, men trots att gästernas försvar var uppenbart oorganiserat fick finländarna få riktigt farliga chanser.

Oväntad matchhjälte

Men det kom en förlösning. När alla satt och väntade på Teemu Pukki var det istället Jasse Tuominen som presenterade sig i den 21:a minuten.
Efter en soloräd av Pukki som glidbröts hemåt av en Liechtensteinförsvarare stod Tuominen plötsligt helt ensam med Büchel. Lahtissonen gjorde inget misstag och stadion exploderade.

Vi är i EM! Den finländska hejarklacken hade inte kallt i den kyliga Helsingforskvällen. Foto: John Byman


Finländare är inget fotbollsfolk, men baserat på det vrål som sprängde ljudvallen och fortsatte vibrera i Helsingforsnatten under hela matchen kan vi bli det.
Efter målet var det aldrig tu tal om saken. Teemu Pukki spädde visserligen på siffrorna två gånger – en gång via straff – men det var redan avgjort.
— Det är helt sjukt. Jag har aldrig varit så nervös för en match som för den här. Det här laget är helt fantastiskt och vi har gjort historia, säger Pukki till Viasat.
Finland hade för första gången i fotbollens historia spelat sig till ett stort mästerskap på herrsidan.

Tredje gången gillt för Kanerva

För landslagstränare Markku Kanerva var det en revansch. För Kanerva kallades in att leda landslaget i tre matcher efter Stuart Baxter och förlorade inte en match. Men ledningen ville ha någon mera erfaren.
Kanerva kallades in för att leda landslaget i fyra matcher efter Mixu Paatelainen och förlorade inte en match. Men ledningen ville ha någon mera erfaren.
Efter att Hasse Backe misslyckats gjorde ledningen inte samma misstag en tredje gång. Kanerva fick huvudansvaret för Berguvarna. Resultatet? Finland är i EM.
— Jag är oerhört stolt över laget. De spelade med hjärta och stod för en fantastisk prestation, säger en uppenbart rörd Kanerva till Viasat efter matchen.
— Det är så fantastiskt att se hur mycket det här betyder för finländarna. Alla som har följt landslaget och önskat det här i årtionden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter