Finland avslutade med hedern i behåll

Paulus Arajuuri har stigit fram till ett av Finlands farligaste vapen med sin styrka på specialsituationer. Foto: Johan Backas

Fotboll. Finland kvitterade två gånger om mot Turkiet när VM-kvalet avslutades på Veritas stadion i Åbo på måndagskvällen. Slutresultatet 2-2 är rättvist, då båda lagen hade sina starka stunder under matchen.
Inledningsvis var det Turkiet för hela slanten. Under den första dryga halvtimmen hade inte Finland bollen under kontroll på den sista tredjedelan av planen många gånger.
Det från de senaste matcherna övertygande kompakta försvarsspelet fungerade ändå väl, och Turkiet kom bara till en klar målchans som Lukas Hradecky i det finländska målet avvärjde.
Under första halvlekens tio sista minuter spelade Finland upp sig och skapade press i det turkiska straffområdet. Närmare än Joel Pohjanpalos borttäckta skott kom ändå laget aldrig.
Finland såg också piggare ut efter paus, men det offensivare spelet ledde till att ytor uppstod för Turkiet att anfalla på. Efter att Finland tappat boll på mittfältet skottfintade Cenk Tosun sin höger fri och sköt in 0-1.
Finland lät sig inte nedslås utan jobbade vidare. Robin Lod var aktiv och inblandad i de flesta farligheterna. Det var också han som både fixade och slog frisparken som mittbacken Paulus Arajuuri bestämt tryckte in till 1-1.
Minuterna senare hade Finland en boll som styrdes i mål av Teemu Pukki. Den assisterande domaren vinkade inte för offside och Finland hade firat en god stund innan domarna trots allt bestämde sig för att Pukki var offside när han gjorde målet.
Snöpligt värre blev det när Cenk Tosun igen hade högerdojan fri några anfall senare och prickade in 1-2 i bakre hörnet.
Men Finland kämpade sig tillbaka. Niklas Moisander avvaktade inbytte Pyry Soiris löpning perfekt och spelade succéinhopparen från fredagen fri på vänsterkanten, ett lika perfekt inspel senare lade Pohjanpalo foten till vid straffpunkten och Finland hade igen utjämnat.
Extra skönt för Pohjanpalo som haft flera bra skottlägen tidigare i matchen men skotten gick på målvakten Volcan Babacan.