Förflytta dig till innehållet

Finland använder minst antibiotika i djurhållningen i världen

ÅU-foto


Finland hör till de länderna i världen som använder minst antibiotika i djurhållningen globalt sett.

Finland är också unikt i det avseendet att landet är det enda i EU förutom Sverige som kommissionen har beviljat salmonellafri status vid EU-inträdet, vilket i praktiken betyder nolltolerans mot salmonella.
— En ansvarsfull användning av antibiotika innebär att djur medicineras bara då det är nödvändigt med tanke på djurets hälsa – aldrig rutinmässigt eller i förebyggande syfte, säger Mats Nylund (SFP), ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund rf (SLC) i ett pressmeddelande.

Noggrann hygien och bra rengöring av djurstall bakom högklassig matproduktion

Orsaken till att finländsk matproduktion håller en sådan hög klass är att matproducenterna, fodertillverkarna, livsmedelsindustrin och myndigheterna tillsammans jobbar för att förhindra att sjukdomar kommer in i livsmedelskedjan. Konkret innebär det att man har noggrann hygien och bra rengöring av djurstall.
— Att vi i Finland har världens mest utbildade jordbrukare innebär att vi redan på gårdarna kan sätta ribban högt. Finland är en förebild när det gäller livsmedelssäkerhet och vi kan lära ut åt andra länder, både inom EU och globalt.
Finlands högklassiga livsmedelssäkerhet uppmärksammas av SLC eftersom det på fredagen är första gången Världens livsmedelssäkerhetsdag firas. Dagen är instiftad av FN.

Vad är Världens livsmedelssäkerhetsdag?

Världens livsmedelssäkerhetsdag firades för första gången fredagen den 7 juni.
Dagen firas för att uppmärksamma och förebygga risker inom matproduktion.
Syftet är att stoppa de cirka 600 miljoner fall av sjukdomar som överförs via livsmedel och som förekommer varje år.
120 000 barn under fem års ålder dör varje år av sjukdomar som överförs via livsmedel.
Dagen är instiftad av FN och ska firas varje år den sjunde juni.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter