Förflytta dig till innehållet

Finans-vd i intervju: Kunder kan tvingas betala ränta på sina besparingar

Bankerna har inte kunnat erbjuda någon hög ränta på besparingar i flera års tid. Men nu förutspår en del ekonomer att de kan tvingas ta negativa sparräntor. Foto: Sören Jonsson/SPT


Vad sägs om att tvingas betala för att ha pengar på ett sparkonto? Banker kan, enligt en artikel i Bloomberg, tvingas föra över negativa räntekostnader på sina förmögna kunder.

Redan i dag betalar stora företagskunder, banker och finansinstitut negativa räntor. Men nu pågår en diskussion om också småsparare ska tvingas göra det.
Sampos vd Kari Stadigh konstaterade i en intervju för Bloomberg att bankerna kan bli tvungna att ta negativa räntor av sina kunder.
Vesa Puttonen, professor i finansiell ekonomi vid Aalto-universitetet, säger till Kauppalehti att han tror det kan bli en snöbollseffekt. Om en bank inför negativa sparräntor, blir det därefter fritt fram för andra banker att också göra det, säger han.
Om bankerna inför negativa sparräntor kommer de till en början bara att införas på större sparbelopp, säger Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki till Talouselämä.
– Negativa räntor skulle vara en betydande sporre för att flytta över pengar från ett konto till investeringar, säger han till tidningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter