Förflytta dig till innehållet

FILM: En enkel tjänst – en mysteriefilm som försöker vara komedi

Anna Kendrick as “Stephanie” and Blake Lively as “Emily” in A SIMPLE FAVOR. Photo by Peter Iovino.


Stephanie (Anna Kendrick) är änka, ensamstående med en liten son. Hon sysslar med en videoblogg, hon tipsar mödrar om mat och allt möjligt som hör barn och hushåll till. Hon blir bekant med mamman till sonens bästa vän.
Pojkarna leker och busar som små pojkar gör medan mammorna tar en (och annan) gin. Men kan man bli vän med Emily (Blake Lively)?
Hon är mycket hemlighetsfull, angående sitt privata, och mycket framgångsrik i ett stort modehus, gift med en man som sällan ÄR hemma; en författare (Henry Golding).

A simple favor
USA 2018
2 av 5 stjärnor
Regi: Paul Feig
Manus: Jessica Sharzer (baserat på en roman av Darcey Bell)
I rollerna: Blake Lively, Anna Kendrick, Henry Golding
1:57 F12

En dag ber ”väninnan” Stephanie om en liten tjänst; ”A simple favor”. Kan sonen sova över? Inget problem, men följande dag är det ingen som hämtar grannpojken, det går dagar, veckor. Polisen kan inget göra.
Stephanie blir desperat och en privat detektiv. Överraskning följer på inte så överraskande vändningar.
Vi gissar oss till mycket i denna mysteriefilm som samtidigt försöker vara komedi, och lite erotisk. Inte spännande, intressant eller rolig.
Ett större problem: Skådespelarna är dåliga på grund av missförstånd eller bedrövlig regi. De verkar nervösa, spända, obekväma. Paul Feig har tidigare gjort komedier, till och med riktigt bra komedi: ”Bridesmaids” 2011. Det är inte bara manuset som haltar.
Det framgår att damerna två bär på traumatiserande hemligheter; ond bråd död, förbjuden kärlek och andra ugglor i mossen. Vem bryr sig? Eller är det så enkelt att recensenten är för gammal, en gubbe?
Kanske en ung publik överser med bristerna och låter sig underhållas av mystisk kvinnas mystiska försvinnande, och alla mystiska ledtrådar?
Filmen är visuellt förtjusande, en snygg produktion med allt det innebär från foto till kostymer. Birollerna försöker vara roliga men vi kommer ihåg bara en vits som fungerade, och slutet på den alldeles för långa filmen – är det sämsta vi sett på vita duken.

Övriga premiärer

Jennifer Garner stars in PEPPERMINT

Peppermint
USA 2018
1 av 5 stjärnor
Regi: Pierre Morel
I rollerna: Jennifer Garner med flera
1:42 F16

Jennifer Garners rollfigur ser när man och barn blir ihjälskjutna av gangsters.
I fem år övar hon utomlands karate och hantering av automatvapen, kommer hem och slaktar alla gangstrar och korrumperade domare. Hämnd och hon blir en hjälte som städar upp?
Överraskar inte längre att folk vill se slikt överdrivet våld, men det överraskar att Jennifer Garner kan vara en bra skådespelare.

Crazy rich Asians
USA 2018
Regi: Jon M. Chu
I rollerna: Constance Wu, Henry Golding, Gemma Chan, Lisa Lu
2:01 F7

”Crazy Rich Asians” är en komedi, med en helt asiatisk ensemble, som vänder alla klichéer upp och ned.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter