Förflytta dig till innehållet

Filmfrämjare får pris för att bidra till turismen i Åboland

Pristagare. Teja Raninen tog emot priset för en betydande insats för turism i fredags. Foto: Emma Strömberg


Priset för en betydande insats för turismen 2017 går till Teija Raninen. Hon är filmkommissionär för Västra Finlands filmkommission.
Enligt prismotiveringen har Raninen gjort ett modigt och målmedvetet arbete för Åbo som filmstad. Tack vare hennes arbete har filmbranschen blivit en av Åbos attraktionsfaktorer som erbjuder upplevelser både för stadens invånare och turister.
Det är Visit Turku som delar ut priset Turism-Oskar och detta är 21:a gången som turistbyrån delar ut priset.
I prismotiveringen lyfter Visit Turku också fram att filmbranschen innebär betydande ekonomiska effekter för hela Åboregionen i form av arbetstillfällen och turistintäkter. Intäkterna kommer bl.a. från turismen, logistiken, byggandet och cateringservicen.
– Åbos utveckling mot en filmstad fick sin början 2010 med inspelningen av sex Vares-filmer. Under Raninens tid har det spelats in sammanlagt 46 filmer och tv-serier vars ekonomiska nytta uppgår till 10 miljoner euro i regionen, säger turistdirektören för Visit Turku Anne-Marget Hellén.
Hon lyfter också fram att Raninen har skapat ett omfattande regionalt nätverk av samarbetsföretag som gör det möjligt för lokala företag och professionella inom filmbranschen att bidra med sin kompetens.
Ett exempel på detta är Mika Kaurismäkis film Flickkungen (2014) där dräkterna nästan helt och hållet tillverkades i syateljén Puvustamo i Åbo. Efter filmen fortsatte Puvustamo sin verksamhet och har blivit en permanent syateljé för filmdräkter i Åbo.
Raninen har också aktivt lobbat för att Finland ska införa ett incitamentssystem för filmbolag. I början av år 2017 infördes detta system vilket innebär att produktionsbolagen kompenseras för 25 procent av produktionskostnaderna som uppstått i Finland. Detta förvänts öka antalet filmer som spelas in i Finland.
Visit Turku menar att också turismen ökar när fler filmer spelas in i Åboregionen. De filmer som spelas in här visar upp bilder från Åbos gamla stadskärna och åstranden, skärgården, den råa och opolerade industriella miljön och åkerlandskapet i Egentliga Finland.
– Denna synlighet är mycket värdefull för turismen i Åbo och hela Egentliga Finland, för de enkäter som genomförts bland turister visar att många väljer sitt resmål utifrån de landskap som visas i filmer och tv, säger Hellén.
Läs också: Filmer hämtar pengar till Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter