Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Startskottet för #metoo – filmen om Harvey Weinstein chockerar fast vi redan kan berättelsen

Pressbild
Tre kvinnor i en korridor
Journalisterna. Patricia Clarkson, Carey Mulligan och Zoe Kazan som New York Times redaktörer och reportrar anno 2017.

She said

  • USA, 2022
  • 4/5 stjärnor
  • Regi: Maria Schrader
  • Manus: Rebecca Lenkiewicz
  • I rollerna: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson
  • 2:09 F12

”She said” bygger på verkliga händelser och berättar om journalisterna Megan Twohey och Jodi Kantor på New York Times 2017. Om hur de grävande reportrarna till slut kunde publicerade en revolutionerande artikel och skriva boken She Said: Breaking The Sexual Harrasment Story That Helped Ignite a Movement.

Filmen är inte för publiken lika engagerande som ”Spotlight” 2015, ”The Post” 2017 eller ”Alla presidentens män” från 1976. ”She said” är mera redovisande.

Men filmen har en intressant berättarstruktur som håller publiken vaken och intresserad. Och chockerar trots att vi hört och läst om det mesta tidigare; nyligen.

Hollywoodrulle som synar Hollywood

Filmen visar och berättar hur tidningens redaktörer arbetar och kämpar för att få flera att i eget namn berätta vad de fått stå ut med.

När de som skådespelare eller sekreterare arbetade under eller för filmproducentikonen Harvey Weinstein. (Tidigare publicerade tidningen och samma journalister utsagor om Donald Trumps fasoner: trots det blev Trump president). De grävande och undersökande reportrarna gestaltas fint av Zoe Kazan och Carey Mulligan.

Filmen ”She said” är en Hollywoodfilm som synar Hollywood.

Och är en atypisk Hollywoodfilm. Regissören Maria Schrader kommer från Tyskland, manusförfattaren och dramaturgen Rebecca Lenkiewicz från Storbritannien (gjort film också i Polen: ”Ida”).

Stil och regi upplevs som europeisk.

Våld och äckliga beteenden visualiseras inte. Bilderna är våra egna. Vi lyssnar på vittnesmål och vi tvingas höra på förövares vämjeliga uttalanden, förklaringar och hot. Vi imponeras av offrens mod.

Faktiska händelser engagerar

Det är de faktiska händelserna som gör filmen engagerande; inte filmen som film. Filmen är som film konventionell och karaktärerna, journalisterna, är inte mer än nödvändigt underbyggda. Deras arbete står i fokus.

Vittnesmål efter vittnesmål bygger upp spänningen. Utsagor av kvinnor (kända namn) som i filmindustrin blivit utsatta för sexuella trakasserier, till och med våldtäkt. De skäms, känner sig skyldiga, är tystade, är skrämda. Filmens titel ”She said” betyder hon sa vilket är samma som skvaller. Men när tillräckligt många säger samma är det sant. Det är det ”She said” visar.

Filmen är för kort. Mycket blir på hälft; till exempel hur pressen, också New York Times, beundrat och beskyddat genierna i Hollywood.

Övriga premiärer

23 Walks

  • Storbritannien 2022
  • Regi och manus: Paul Morrison
  • I rollerna: Alison Steadman, Dave Johns, Natalie Simpson
  • 1:42 F12

Tvenne pensionärer lär känna varandra, blir vänner och via sanningssägande förälskade. Under 23 promenader (”23 walks”) med hundarna i parken i London. Ärligt, varmt, roligt och samhällskritiskt.

The menu

  • USA 2022
  • Regi: Mark Mylod
  • I rollerna: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau m.fl.
  • 1:49 F16

Ett par reser till en exklusiv och extremt dyr restaurang på en ö. Mästerkocken spelad av Ralph Fiennes bjuder på femstjärniga rätter; vem vågar ifrågasätta råvarorna? Sofistikerad skräck.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter