Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Sagolikt vacker lek med förväntningar och fördomar

Pressbild
Nio barn i färggranna kläder sitter på stenar i ett dimmigt bergslandskap
"Skolan vid världens ände", regisserad av Pawo Choyning Dorji.

Skolan vid världens ände

  • Bhutan/Kina 2019
  • Betyg: ★★★★☆
  • Regi: Pawo Choyning Dorji
  • Manus: Pawo Choyning Dorji
  • I rollerna: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pem Zam
  • 1:49 T

Läraren Ugyen Dorji (Sherab Dorji) trivs inte med sitt arbete, han drömmer om karriär som sångare; i Australien. Men i kungadömet Bhutan måste en lärare fullfölja ett femårigt kontrakt. Om inte; betala tillbaks studiekostnaderna. Läraren går motvilligt med på att arbeta ett sista år långt bort; åtta dagars vandring upp i bergen till en lite by (femtio invånare femtusen meter över havet).

Efter den långa vandringen genom underbara landskap blir han hjärtligt välkomnad av hela byn som kommit en dagsvandring honom till mötes. Solskensleenden. Barnen och föräldrarna är lyckliga. Föräldrarna vill att barnen ska få undervisning och en framtid; barnen är hänförda. Men läraren vill vända på klacken. Byn saknar allt men ”bruttonational-lyckan” är hög som himlen. Ugyen stannar, han hittar papper att skriva på, byborna tillverkar kritorna och den svarta tavlan.

Filmen är skriven och regisserad av Pawo Choyning Dorji från Indien. ”Skolan vid världens ände” är verkligen skickligt regisserad och berättad. Amatörskådespelarna agerar bättre än proffsen, de är naturliga mitt i naturen. Barnen är fantastiska, smittsamt charmiga och roliga. Fotot är magiskt; fotografen tar till vara befintligt ljus, använder dimma eller damm i stället för rökmaskiner eller filter. I bildkompositionerna kommer landskapen och djuren först, sedan människan i naturen. Naturen kommer in i klassrummet med de kloka barnen, och en jak.

Vi tror oss veta hur det ska gå. Förutsägbart? Jo och nej. Dorji leker med våra förväntningar och fördomar. Och blir intressant.

Berättelsen är lågmäld och humoristisk med överraskningar. Framför allt charmig, hjärtevärmande och informativ. Kanske det gick som vi förväntade oss, eller så inte, spelar ingen roll. Sången, lyriken och musiken spelar en stor roll; jakarna (grymtoxarna) ännu större, de är viktiga i berättelsen och livsviktiga för byborna.

Övriga premiärer

En kvinna med överraskad min, iklädd blå långklänning står i ett bergslandskapPressbild
Emma Mackey i filmen Emily.

Emily

  • Storbritannien/USA 2022
  • Betyg: ★★★☆☆
  • Regi, manus: Frances O’Connor
  • I rollerna: Emma Mackey, Oliver Jackson Cohen, Fionn Whitehead, Alexandra Dowling m.fl.
  • 2:10 F12

Emily Brontë skrev ”Svindlande höjder” (1847) och dog bara trettio år gammal. Hon hade två systrar och en bror, alla med författarambitioner i en prästfamilj. Mycket mera vet världen inte om Emily. Författaren och regissören, skådespelaren Frances O’Connor kunde fritt hitta på vad som helst när hon kreerade ”Emily” med nyansrika Emma Mackey i titelrollen. O’Connor förser Emily med en älskare och olycklig kärlek. Hon berättar om syskonkärlek, sprit och knark. Älskog i halmen.

Och så var boken färdig. Filmen är välspelad, filmen är vacker med fascinerande landskap och väderlek.

Pressbild
The Woman King.

The woman king

  • USA 2022
  • Betyg: ★★★☆☆
  • Regi: Gina Prince-Bythewood
  • Manus: Dana Stevens
  • I rollerna: Viola Davis,Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim
  • 2:15 F16

Ett historiskt epos inspirerat av de sanna händelserna som utspelades i västra Afrika, i Dahomey 1823. Portugal/Brasilien idkar slavhandel. Ursprungsbefolkningen strider sinsemellan. Kungadömet Dahomey har ett hemligt vapen; en kvinnlig armé kallad Agojie. Dessa krigare är välutbildade.

Filmen ”The woman king” av Gina Prince-Bythewood är en behärskat regisserad historisk actionfilm, inte överdrivet våldsam, med humor och växtvärk. Viola Davis tolkar övertygande en general med ett sårigt förflutet, Thuso Mbedu spelar med inlevelse en späd aspirant, ett adoptivbarn som säljs till krigsmakten/konungahuset. Hon är filmens hjärta och hjälte. ”The woman king” är en banbrytande film.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter