Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Mexikansk slugger går en sista match för att kunna lämna Åbo

Boxaren Miguel (Luis Gerardo Méndez) är schysst innerst inne och svårmodet är äkta och finskt, skriver Krister Lindberg.


En boxare från Mexiko har bosatt sig i Åbo. Miguel (Luis Gerardo Méndez) tjänar en slant som tränare; han sparrar en den lovande proffsboxaren Remu (Joonas Saartamo) i Jyrkis (Ilkka Koivulas) stall.
Filmen är till största del inspelad i ett kallt, grått, vintrigt Åbo. (Aha, nu är de där, och där, säger vi Åbobor när vi ser de många miljöerna, exteriörerna och interiörerna).
Filmen ”Bayoneta” är regisserad av Kyzz Terrazas, från Mexiko, inspelade med mexikansk teknik.
Huvudpersonen slutade boxas och lämnade landet (för Åbo) efter en ödesdiger match. Nu längtar han hem, mest saknar han sin dotter. Och solens värme.
Vad som gnager på hans samvete framkommer, bit för bit, slag för slag. När det är som kallast i Kråkkärret bestämmer han sig: en fight, en betalad sådan i Stockholm, och han åker hem.
Trots att han förälskat sig i lokala pubens servitris (Laura Birn), en ensamstående mor med bittra erfarenhet av boxning.

Personligt trots klichéer

Det krävs mod av de finska finansiärerna att producera en ny boxarfilm när alla minns Martin Scorsese eller John Huston. Eller ”Rocky”. Och inte att förglömma: ”Hymyilevä mies”!
”Bayoneta” ser nämligen ut som tjoget andra boxarfilmer och inkluderar alla klichéer. Men någonting eget och personligt finns insmuget i berättelsen, inte karaktärerna. Både man och kvinna är målade med schablon; känsla, mystik, Åbo med sina renar?
Filmen är bra. Med detaljer och med ett fint bildberättande; bildspråk och kameraarbete.
Luis Gerardo Méndez spelar lugnt men intensivt, hans karaktär har ett förflutet som samvetet gnager på. Det gäller att se framåt, komma överens med ödet. I skådespelarens öga och näve ser vi att
Miguel är schysst innerst inne och svårmodet är äkta och finskt.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter